Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UGOSTITELJSTVU U RS: Uspostavlja se Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva

05.12.2023.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, kojim se uspostavlja Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva u Republici Srpskoj.

Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva je jedinstven i centralizovan elektronski informacioni sistem koji sadrži sve relevantne podatke o pružaocima usluge smještaja, objektima za smještaj i gostima, preko koga se vrši njihova evidencija i unose drugi podaci proistekli iz obavljanja ugostiteljske, odnosno turističke djelatnosti.

Usvojenim Prijedlogom zakona mijenjaju se i uslovi u pogledu stručne spreme lica koja u ugostiteljskim objektima za smještaj vrste hotel i u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće vrste restoran, neposredno uslužuju goste (konobar), pripremaju topla i hladna jela za goste (kuvar), pripremaju i dekorišu tople, hladne i suve poslastice (poslastičar) i recepcioner, na način da ova lica u odnosu na prethodne zakonske odredbe kojima je propisana obavezna srednja stručna sprema u zanimanjima iz struke Ugostiteljstvo i turizam, prema usvojenom rješenju mogu da imaju i neku drugu srednju stručnu spremu.

Takođe, predloženim zakonom definiše se pojam “ugostiteljske usluge", kojim se omogućava ugostiteljima da u slučaju kada gost koristi više usluga u istom ugostiteljskom objektu, po okončanju pružanja usluga gostu izda jedan propisan račun za sve pružene usluge.

Ovim zakonom predviđeno je da jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se ugostiteljski objekat nalazi vrši kategorizaciju hostela i objekata seoskog turizma. Naime, imajući u vidu da je seoski turizam jedna od vodećih grana razvoja turističkog sektora, neophodno je da se postignu određeni standardi u pružanju tih usluga i time postigne bolja ponuda u ovoj oblasti. Takođe, s ciljem daljeg povećanja broja pružalaca usluga na selu u objektu seoskog turizma, ukinuto je ograničenje po pitanju broja gostiju kojima se istovremeno mogu pružati usluge smještaja, odnosno ishrane i pića.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 01.12.2023.

Naslov: Redakcija