Zastava Srbije

ZAKON O ZAŠTITI, OČUVANJU I UPOTREBI JEZIKA SRPSKOG NARODA I ĆIRILIČKOG PISMA: Odbor za ustavna pitanja utvrdio je odgovor Ustavnom sudu RS

05.11.2021.


Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je odgovor Ustavnom sudu Republike Srpske na navode iz zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, koji su podnijeli klubovi delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda.

Odbor za ustavna pitanja ističe da ovaj zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nije utemeljen na Ustavu Republike Srpske i da se sa materijalno-pravnog aspekta ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa.

Odbor ističe da Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma ima za cilj da sistemski uredi zaštitu, očuvanje i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Ovaj zakon ima za cilj da definiše jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo kao kulturno dobro od izuzetnog značaja kao nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda kao konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj.

Ustavni osnov za donošenje predmetnog zakona sadržan je u Amandmanu XXXII tačka 6. 12 na član 68 Ustava Republike Srpske.

Sjednicom Odbora za ustavna pitanja predsjedavao je predsjednik Odbora i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 01.11.2021.

Naslov: Redakcija