Zastava Srbije

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH: Realni rast BDP-a u drugom kvartalu 1,2 posto

05.10.2023.


Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Bosne i Hercegovine u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio je 1,2 posto.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP u drugom kvartalu ove godine od jedan posto u odnosu na prethodni kvartal, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti kvartal lani, značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnosti informacije i komunikacije od šest posto.

Posmatrano prema rashodnom pristupu, u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal lani, realni rast zabilježen je kod kategorija - potrošnja kućanstava od 1,7 posto, potrošnje vlade 0,3 posto i bruto investicije 6,7 posto, dok su realni pad ostvarili izvoz roba i usluga 9,1 posto i uvoz roba i usluga dva posto.

Bruto domaći proizvod BiH, po podacima Agencije za statistiku BiH, prema rashodnom pristupu procijenjen je za 2022. godinu na iznos od 45,5 milijardi KM, što predstavlja nominalni rast od 13,71 posto, odnosno realni rast od 3,82 posto u odnosu na 2021. To ukazuje da je rast cijena u prošloj godini bio 9,52 posto.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 01.10.2023.

Naslov: Redakcija