Zastava Srbije

NACRT ZAKON O SUDOVIMA BIH: Nacrt zakona ponovo skinut s dnevnog Vijeća ministara BiH

05.10.2023.


Vijeće ministara BiH ponovo nije razmatralo Nacrt zakon o sudovima BiH kao niti još nekoliko tačaka koje su bile planirane na dnevnom redu poslednje sjednice.

Nacrt je skinut s dnevnog reda na zahtjev ministara koje kontroliše Milorad Dodik.

Nacrt ovog zakona i ranije je trebao biti razmatran, ali je na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košaraca povučen sa dnevnog reda, uz objašnjenje da nijedan zakon neće biti razmatran u Vijeću bez definisanja zakona o Ustavnom sudu BiH.

Upravo to je i sada razlog. Dodikovi ministri insistiraju na novom zakonu o Ustavnom sudu BiH koji predviđa odlazak stranih sudija dok ministri Zukan Helez, Elmedin Konaković, Edin Forto i Sevlid Hurtić su protiv tog prijedloga.

Dodik je nekoliko puta rekao da će SNSD učestvovati u razgovorima i usaglašavanjima drugih zakona, ali da nijedan neće biti usvojen dok ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Podsjetit ćemo da je ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ) 14. septembra rekao da Vijeće ministara nije uspjelo da usaglasi i usvoji Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine jer je "u pitanju usaglašavanje sitnica, a ne krupnih stvari".

Zakonom o sudovima BiH se želi formirati treći sudski stepen, međutim kritičari upozoravaju da ovaj zakon smanjuje nadležnost državnog suda na prostoru entiteta kada se govori o krivičnim djelima korupcije i organizovanog kriminala.

Poznato je da je i sjedište Višeg suda BiH također postalo problem. Dok je Dodikova ekipa za sjedište u Banjoj Luci, druga strana u Vijeću ministara BiH zagovara Istočno Sarajevo.

Do kada će Milorad Dodik ustrajavati ostaje da se vidi no jasno je da je Vijeće ministara već neko vrijeme u određenoj vrsti blokade s obzirom da se zbog ultimatuma ne radi najavljenom dinamikom odnosno reformski zakoni koji su najavljeni kao ključni na evropskom putu su na čekanju.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 03.10.2023.

Naslov: Redakcija