Zastava Srbije

INICIJATIVA ZA IZMJENE ZAKONA O SOCIJALNOJ ZAŠTITI I USVAJANJE ZAKONA ZA DOBIJANJE LIČNE INVALIDNINE ZA CIVILNA LICA SA INVALIDITETOM

05.10.2017.


Nekoliko udruženja lica sa invaliditetom organizovali su 4. oktobra 2017. godine mirno okupljanje u centru Banjaluke kako bi iskazali nezadovoljstvo statusom u kojem se nalaze.

Oni su rekli da neće odustati od tri osnovna zahtjeva, a to su redovnost isplate naknade za tuđu njegu i pomoć, hitna izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 37/2012 i 90/2016) i donošenje zakona za dobijanje lične invalidnine za civilna lica sa invaliditetom.

Istakli su da su nakon razgovora sa predstavnicima ministarstva dobili određena obećanja, a ukoliko se ne ispoštuju najavili su proteste.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, rekao je da bi Vlada Republike Srpske trebalo da usvoji obavezujuću odluku da naknade za tuđu njegu i pomoć drugog lica ubuduće budu isplaćivane do 20. u mjesecu. On je na sastanku sa predstavnicima Gradske organizacije slijepih i slabovidih Banjaluka, izrazio žaljenje što je isplata za tuđu njegu i pomoć kasnila devet dana, te ocijenio da bi donošenje odluke o isplati ove nadoknade obavezala i resorno, ali i Ministarstvo finansija da te obaveze ubuduće budu isplaćivane do 20. u mjesecu.


Izvor: Vebsajt RTRS, 04.10.2017.

Naslov: Naslov: Redakcija