Zastava Srbije

OBAVJEŠTAJNO SIGURNOSNA AGENCIJA BIH: Registrovan veliki broj cyber incidenata u BiH sa ciljevima koji nisu legalni. Institucije i privatni sektor da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema

05.09.2022.


Obavještajno sigurnosna agencija BiH pozvala je institucije i pojedince za zaštite informaciono-komunikacione sisteme.

"Obzirom da je u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini i regionu registrovan veliki broj cyber incidenata motiviran postizanjem različitih ciljeva koji nisu legalni, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH poziva sve institucije i privatni sektor da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i poduzmu neophodne mjere i procedure preventivne zaštite", pozvali su iz OSA-e.

Savjetuju pojedince i organizacije da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje cyber napada u Bosni i Hercegovini.

"U svakodnevnom smo kontaktu sa domaćim i međunarodnim partnerima s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih utjecaja i prijetnji koje su intenzivirane u posljednje vrijeme", navode iz OSA BiH.

Poručuju da prate sve pokušaje nezakonitih radnji u cyber prostoru u cilju otkrivanju počinilaca i motiva izvršenja cyber napada.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Klix, 03.09.2022.

Naslov: Redakcija