Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZMJENE ZAKONA O AKCIZAMA U BIH: Upravni odbor UIO potvrdio raniji stav o povećanju akciza na gorivo, auto-gas, alkoholna i bezalkoholna pića i pivo. Predviđeno je povećanje akcize na gorivo, auto-gas, pivo i bezalkoholna pića za 0,15 KM po litru, a na alkoholna pića i prirodne rakije za pet, odnosno 2,5 maraka po litru apsolutnog alkohola


  • IZMJENE ZAKONA O AKCIZAMA U BIH: Upravni odbor UIO potvrdio raniji stav o povećanju akciza na gorivo, auto-gas, alkoholna i bezalkoholna pića i pivo. Predviđeno je povećanje akcize na gorivo, auto-gas, pivo i bezalkoholna pića za 0,15 KM po litru, a na alkoholna pića i prirodne rakije za pet, odnosno 2,5 maraka po litru apsolutnog alkohola

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ostao je u petak, 2. septembra 2016. godine pri prvobitnom stavu da budu povećane akcize na gorivo, auto-gas, alkoholna i bezalkoholna pića i pivo.

Takav prijedlog stigao je ranije i u Savjet ministara BiH, ali je on drastično izmijenjen, zbog čega su predstavnici Vlade RS upozorili da je prekršen zakon. Savjet ministara je u parlamentarnu proceduru uputio izmjene Zakona o akcizama koje su podrazumijevale samo povećanje nameta na gorivo i auto-gas.

Upravni odbor UIO, koji je na sjednici u Banjaluci potvrdio svoj raniji stav, o tome će obavijestiti Komisiju za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja je tražila njihovo izjašnjenje.

Predsjednik Upravnog odbora UIO BiH Vjekoslav Bevanda kaže da će parlamentarnoj komisiji biti proslijeđen akt u kojem su sadržani prvobitni prijedlozi.

- Mi smo ostali pri stavu koji podrazumijeva povećanje akciza na gorivo, auto-gas, pivo, alkoholna i bezalkoholna pića, što je u skladu sa zahtjevima sadržanim u reformskoj agendi i pismu namjere za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) - kaže Bevanda.

Saga o usvajanju izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH počela je u februaru nakon što je Upravni odbor UIO usvojio Nacrt zakonskih izmjena koje predviđaju povećanje akcize na gorivo, auto-gas, pivo i bezalkoholna pića za 0,15 KM po litru, a na alkoholna pića i prirodne rakije za pet, odnosno 2,5 maraka po litru apsolutnog alkohola. Predviđene izmjene upućene su u julu Savjetu ministara BiH, ali je u toj instituciji ovo zakonsko rješenje potpuno izmijenjeno i u Parlament su stigle izmjene zakona koje predviđaju samo povećanje akciza na gorivo i auto-gas. Tome su se usprotivili predstavnici Vlade RS u Upravnom odboru UIO i poslanici u Parlamentu BiH jer su prekršene zakonske procedure. Zbog toga je Komisija za finansije i budžet odgodila izjašnjavanje o izmjenama ovog i pratećih zakona dok ne dobije mišljenje Upravnog odbora UIO.

Član Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić kaže da je Savjet ministara BiH nezakonito promijenio odluku Upravnog odbora UIO, zbog čega predložene izmjene zakonske regulative opet moraju biti dopunjene dijelom koji se odnosi na alkoholna i bezalkoholna pića.

- To praktično znači da će se parlamentarci na narednoj sjednici izjašnjavati o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH koje je ranije predložio Savjet ministara i da one neće dobiti podršku - kaže Majkićeva, navodeći da je bez potrebe izgubljeno vrijeme koje ponestaje jer misija MMF-a dolazi sredinom septembra kako bi utvrdila da li je usvojeno traženo povećanje akciza. Izmjene Zakona o akcizama moraju biti usvojene u ovom mjesecu kako ne bi došlo do blokade dogovorenih aranžmana i onih koji su u toku sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Dodatni prihod od rasta akcize na gorivo i auto-gas planiran je za izgradnju autoputeva i puteva.

Novac od povećanja nameta na pivo, alkohol i bezalkoholna pića biće usmjeren u kasu entitetskih fondova zdravstva.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Kokot, 03.09.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772