Zastava Srbije

ZBOG NELEGALNE EKSPLOATACIJE ŠLJUNKA U RS IZREČENE KAZNE U IZNOSU OD 129 HILJADA KM

05.08.2021.


Poljoprivredna inspekcija Republike Srpske obavila je 108 kontrola promjene namjene poljoprivrednog zemljišta, sa akcentom na zemljište na kome je vršena eksploatacija šljunka, pri čemu je izdala 104 prekršajna naloga u vrijednosti 129.000 KM.

Imajući u vidu prijave građana o nelegalnoj eksploataciji šljunka u slivu rijeke Bosne, ovim kontrolama je prvenstveno obuhvaćeno poljoprivredno zemljište duž toka rijeke Bosne u regiji Doboj, odnosno od Doboja do Šamca, uključujući kontrole na području Bijeljine, Trebinja, Banje Luke i Prijedora.

U prvoj fazi kontrolom su obuhvaćene šljunkare, odnosno pravna lica koja se bave eksploatacijom, odlaganjem i prodajom šljunka, posebno na području od Doboja do Šamca, duž toka rijeke Bosne, gdje su kontrolisane sve šljunkare, ukupno njih 18, saopćili su iz Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske.

U ovim kontrolama utvrđeno je da su subjekti na površini od 614.222 metra kvadratna, bez pribavljanja poljoprivredne saglasnosti, promijenili namjenu poljoprivrednog zemljišta te im je rješenjem inspektora naloženo da pribave poljoprivrednu saglasnost ukoliko je to moguće na tom mjestu ili da se vrati u prvobitno stanje.

Očekivani iznos naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta iznosi 1.174.147 KM.

U drugoj fazi predmet kontrola su bile pojedinačne parcele pravnih i fizičkih lica, na kojima je utvrđeno da je izvršena promjena namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

U ovim kontrolama inspekcija je zabranila korištenje poljoprivrednog zemljišta ukupne površine od 480.406 metara kvadratnih u svrhu eksploatacije šljunka ili druge nepoljoprivredne svrhe, do pribavljanja poljoprivredne saglasnosti ili vraćanja u prvobitno stanje.


IZVOR: Vebsajt Klix, 03.08.2021.

Naslov: Redakcija