Zastava Srbije

NASTAVA U ŠKOLAMA U RS DEFINITIVNO NEĆE BITI KAO DOSADAŠNJA

05.08.2020.


V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković potvrdio je danas da se nastava u školama u Srpskoj od nove školske godine neće se odvijati na način na koji se odvijala prije epidemije virusa korona.

- Školska godina na onaj način koji smo do sada imali neće moći da se odvija definitivno, ali odlazak učenika u školu će se u određenom segmentu desiti – istakao je Zeljković.

Dodao je da će obim i način na koji će se učenici vratiti u školske klupe ovaj Institut definisati kroz prepruke, zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS.

On je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije produžio važenje mjera koje je predložio Institut do 17. avgusta, a da su najvažnije distanca, maske, lična higijena i dezinfekcija.

Naglasio je da je ukinuto retestiranje osoba pozitivnih na prisusstvo kronavirusa, a odnosi se na sobe kojima nije istekao period od 14 dana izolacije, s blažnom kliničkom slikom i koji nemaju simptome tri dana.

- Postoji dovoljan broj testova. Ovo je učinjeno na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije u smislu efikasnijeg i bržeg sistema - kazao je Zeljković i dodao da će oni koji imaju simptome od ljekara dobiti preporuke u skladu s kliničkom slikom.


IZVOR: Glas Srpske, Anita Janković Rečević, 04.08.2020.

Naslov: Redakcija