Zastava Srbije

CIJENA KORONA-TESTA U BIH ZNATNO VIŠA NEGO U DRUGIM ZEMLJAMA

05.08.2020.


Zemlje u regiji i Evropi uveliko snižavaju cijene komercijalnih PCR testova kako bi građanima olakšale provjere zdravstvenog stanja, ali i putovanja, dok nadležni u Bosni i Hercegovini još ne razmatraju nikakva pojeftinjenja.

PCR test u Federaciji BiH trenutno košta 215 KM, a u RS 200 KM. Građani BiH mogu se testirati u nekoliko javnih i privatnih ustanova, ali za prelazak granice priznaje im se samo negativan PCR test iz neke od laboratorija koje su ovlaštene za ova testiranja.

Podsjetimo, to su Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Institut za javno zdravstvo RS, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Klinički centar u Tuzli i Kantonalna bolnica Zenica.

PCR testiranje moguće je i u nekoliko privatnih klinika u BiH po cijeni od otprilike 230 KM.

U isto vrijeme u BiH nema nikakvog govora o spuštanju cijena. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez nije mogao mnogo toga reći o ovoj temi s obzirom da nije na “dnevnom redu” Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Ne raspravljamo o tome. Cijenu su sad takve kakve jesu, a sve zavisi od toga odakle se nabavljaju testovi – kratko je rekao Čerkez.

Podsjetimo da je cijenu PCR testiranja u FBiH utvrdio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu koji ustvari nabavlja komercijalne PCR testove, rekao nam je da sve zavisi od Federalnog ministarstva zdravstva BiH.

Ukoliko oni odluče da treba sniziti cijenu, mi ćemo je sniziti – prokomentarisao je Smajlović.

S druge strane, u Hrvatskoj prije nekoliko dana spuštena je cijena PCR testa na otprilike 500 kuna, odnosno 130 KM za dvije ciljne sekvence, te 698 kuna ili 181 KM za tri ciljne sekvence.

Komercijalno PCR testiranje znatno je jeftinije i u Srbiji nego u BiH, a iznosi između 6.000 i 8.200 dinara, odnosno između 100 i 135 KM.

Srbija takođe pravi i vlastiti test za otkrivanje koronavirusa koji bi trebao biti brži i jeftiniji od PCR testa.

Podsjetimo da je državljanima BiH s austrijskim prebivalištem odnedavno dozvoljen ulazak u Austriju uz negativan PCR test. Putnici test mogu uraditi u BiH ili u Austriji, u roku od 48 sati od ulaska u zemlju. Dobra vijest jeste što je Vlada Austrije donijela odluku o snižavanju cijene PCR testa koji je sada moguće uraditi na aerodromu u Beču po cijeni od 120 evra, piše Klix.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 04.08.2020.

Naslov: Redakcija