Zastava Srbije

POSLANICI PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH USVOJILI SU PRIJEDLOGE DA IM SE UKINE POSLANIČKI PAUŠAL I SMANJE OTPREMNINE

05.08.2020.


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su prijedloge da im se ukine poslanički paušal i smanje otpremnine, te je na Domu naroda da odluči da će se te namjere sprovesti u djelo.

Priča oko virusa korona, budžeta i izbora, bacile su sjenu na vijest da su parlemantarci BiH usvojili dva prijedloga kojim im se umanjuju primanja. Predstavnički dom je prije dva mjeseca usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut. Ovim je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM.

Takođe, parlamentarci ovog doma usvojili su i Prijedlog poslanika Mirjane Marniković Lepić i Predraga Kojovića, kojim se poslanicima ukida paušal, što bi moglo da stvori velike uštede u budžetu. Paušal u Parlamentarnoj skupštini BiH iznosi oko 750 KM. Za ovaj prijedlog glasalo je 20 poslanika, mahom iz opozicije, dok je 10 njih bilo protiv. Ušteda za budžet  biće 40 000 KM mjesečno ili oko 2 miliona KM za mandatni period ako Dom naroda potvrdi.

Iako su poslanici uspjeli da izglasaju uštede, čine se da neće svi ići tako glatko. Ovi prijedlozi teba da se nađu i pred delegatima Doma naroda.

Međutim, prijedlog za smanjenje otpremnina već dva mjeseca čeka da se nađe na dnevnom redu Doma naroda, iako je praksa da se zakoni izglasaju sjednicu za sjednicom.     


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 03.08.2020.

Naslov: Redakcija