Zastava Srbije

BRČKO OSAM MJESECI BEZ USVOJENOG BUDŽETA


Distrikt Brčko, već osmi mjesec funkcioniše bez usvojenog Budžeta za ovu godinu, a finansijske obaveze, izvršavaju se na osnovu privremenih odluka o finansiranju.

O ovom problemu sa šefovima poslaničkih klubova u Skuštini distirkta Brčko, razgovarao je i supervizor za Distrikt Brus Berton, koji je u saopštenju upozorio da se kašnjenje usvajanja Budžeta, može direktno odraziti na zakonsko ispunjavanje obaveza institucija Distrikta, kao što su i lokalni izbori.

O razlozima neusvajanja Budžeta, projektovanog na 220 miliona KM, poslije današnjeg sastanka bila su spremna da govore samo dva poslanika iz lokalnog parlamenta Enes Pašalić iz SBB-a i Izet Banda iz SDP-a.

- Jedini razlog koji se spominje jeste da se mi iz vladajuće većine ne možemo dogovoriti, kako da podijelimo 10 do 15 miliona, koji se otprilike svode na proceduru, da ja kao poslanik mogu iznos od pola miliona doznačiti bilo svoj političkoj klijenteli, bilo svojim prijateljima ili nekim drugim instancama, od kojih mogu imati koristi - rekao je Pašalić.

Banda je istakao da će zbog neusvajanja Budžeta mogi korisnici budžetski sredstava, kao što su npr. poljorivrednici, NVO sektor, i dr. morati imati strpljenja i sačekati da, kako je rekao, vlast počne da radi ono što što bi u suštini trebalo da radi. 


Izvor: Vebsajt RTRS, 04.08.2016.