Zastava Srbije

USTAVNI SUD BIH: Rok trajanja sudskih postupaka kod nas nije određen, zbog čega se Ustavnom sudu sve češće upućuju apelacije za naknadu nematerijalne štete, zato što sudski postupak nije okončan nakon dužeg vremena. Nerješavanjem sudskih postupaka u razumnom roku krši se Ustav BiH i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda

05.07.2017.


Rok trajanja sudskih postupaka kod nas nije određen, pa ima slučajeva da građani pravdu na sudovima traže i po 15 godina.

Građani koji zaštitu svojih prava traže na sudu, sve više gube strpljenje jer se neki sudski postupci odugovlače. Zbog toga sve češće upućuju apelaciju Ustavnom sudu BiH za naknadu nematerijalne štete, zato što sudski postupak nije okončan nakon dužeg vremena.

Ustavni sud BiH je nedavno naložio Vladi Republike Srpske da isplati po 1.000 KM za četvoro građana na ime naknade nematerijalne štete zbog nerešavanja sudskog postupka u razumnom roku.

Željko Bubić, advokat iz Banjaluke koji je u ime svog klijenta uputio jednu od apelacija, kaže da je reč o slučaju koji traje oko 14 godina.

- Veliki procenat predmeta se završava u roku, ali je u poslednje vreme primetan veći broj predmeta koji se vuku godinama, pa čak po deceniju i po - ističe Bubić.

Napominje da se nerešavanjem sudskih postupaka u razumnom roku krši Ustav Bosne i Hercegovine (Aneks IV Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i "Sl. glasnik BiH", br. 25/2009 - Amandman I) i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Da je sve više nezadovoljnih građana pokazuje podatak da je u poslednjih 10 godina Ustavni sud BiH doneo 1.447 odluka u kojima je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nedonošenja odluke u razumnom roku. Građanima je u tom periodu isplaćeno oko 1,8 miliona KM na ime naknada za nematerijalnu štetu.

Pred Ustavnim sudom je oko 600 predmeta u kojima se građani žale na kršenje prava na suđenje u razumnom roku. Po tom osnovu 2016. godine je iz budžeta RS građanima isplaćeno oko 180.000 KM - čak 80.000 KM više nego godinu ranije.

- Istina je da se iznos naknada iz godine u godinu povećava, te da se, ukoliko se stanje ne popravi, može očekivati da one budu sve veće - kaže Slobdoan Radulj, pravni zastupnik RS.

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH, na kraju prošle godine pred sudovima je bilo je 339.146 nerešenih nekomunalnih predmeta. Prosečan broj nerešenih nekomunalnih predmeta po sudiji na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je 285.

U Ministarstvu pravde RS ističu da se sudski postupci u RS rešavaju u proseku za 6 godina, što je dozvoljeno prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudska prava.

- Najčešći razlozi dužeg trajanja sudskog postupka je preusmeravanje predmeta na postupanje drugom sudiji, dužina trajanja dokaznog postupka koji često zahteva veštačenja po nekoliko puta - navode oni.

Dodaju da planiraju da rade na donošenju Zakona kojim će se propisati trajanje sudskih postupaka u razumnom roku.

Advokat Željko Bubić kaže da se problem može rešiti imenovanjem dodatnih sudija.

- To bi dovelo do toga da se smanji broj predmeta koji traju nerazumno dugo, a s druge strane bi se smanjila isplata po osnovu nematerijalne štete iz budžeta. I građani bi bili zadovoljniji - kaže Bubić.


IZVOR: Vebsajt Blic, Borka Budić, 04.07.2017.

Naslov: Redakcija