Zastava Srbije

NEOPHODNA HARMONIZACIJA PROPISA U OBLASTI TRGOVINE NA NIVOU BIH SA LEGISLATIVOM EVROPSKE UNIJE SA CILJEM LAKŠEG IZVOZA ROBE


  • NEOPHODNA HARMONIZACIJA PROPISA U OBLASTI TRGOVINE NA NIVOU BIH SA LEGISLATIVOM EVROPSKE UNIJE SA CILJEM LAKŠEG IZVOZA ROBE

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković razgovarali su o potrebi ujednačavanja propisa koji se odnose na uvoz i izvoz robe iz Bosne i Hercegovine i usaglašavanju entitetskih zakona sa legislativom Evropske unije s ciljem lakšeg izvoza robe.

Domaći izvoznici, kako je rečeno, imaju problem u plasmanu robe zbog neusaglašenih entitetskih pravilnika što mora biti promijenjeno. Ovaj projekt se provodi u saradnji sa Svjetskom bankom.

Ministar Vujanović rekao je da je ambicija da se harmoniziraju svi entitetski zakoni iz oblasti trgovine, a osim regionalne saradnje putem CEFTA sporazuma učinit će dodatne napore da bi domaći zakoni bili harmonizirani i sa zakonoma Evropske unije.

- Želja nam je da budemo punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije – izjavio je Vujanović.

Istakao je i da postoji intencija Svjetske banke da se što više približi saradnja zemalja članica CEFTA-e i ostvari što liberalniji režim protoka robe.

- To je i mogućnost da se promoviraju naše certificirane laboratorije kako bi bile konkuretne onima iz susjednih zemalja. Također, cilj je i da naši granični prijelazi budu što kvalitetniji za brži protok robe – rekao je federalni ministar trgovine podsjetivši da će ta dva entitetska ministarstva, te nadležni u Brčko Distriktu zajednički raditi na ovim pitanjima u korist domaćih proizvođača i svih građana.

Ministar Gluhaković je dodao da su na sastanku izrazili spremnost da budu ujednačene carinske robne tarife.

- Želimo da svi koji uvoze robu u BiH imaju izjednačen tretman bez obzira da li se carinski prijelazi nalaze u RS-u ili FBiH – rekao je Gluhaković.

Gluhaković smatra da se to pitanja treba riješiti na nivou BiH.

Na sastanku je razgovarano i o prodaji lož-ulja na benzinskim pumpama u Brčko Distriktu BiH. 

Izvor: Press služba Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, 04.07.2016.