Zastava Srbije

FBIH PRVI PUT DOBILA KREDITNU OCJENU B+/B SA STABILNIM IZGLEDIMA: Prognozira se dalji pad inflacije

05.06.2024.


Rejting agencija Standard & Poor's je prvi put dodijelio Federaciji Bosne i Hercegovine kratkoročnu i dugoročnu kreditnu ocjenu B+/B sa stabilnim izgledima.

“Stabilni izgledi ukazuju na to da će uprkos političkim izazovima, ekonomski oporavak povećati fiskalne prihode i smanjiti inflatorne pritiske, omogućujući FBiH da održi likvidnost, postigne projektovane suficite i smanji dug, uključujući dug javnih preduzeća", navodi se u saopćenju S&P Global Ratings.

Ipak, dodaju da su politički sukobi unutar entiteta i države prepreka ekonomskom rastu te da su neslaganja razlog za blokadu reforme, odnosno usporavanje promjena.

Iz S&P navode da je ekonomija FBiH relativno siromašna u poređenju s istočnoevropskim zemljama te da se suočava sa značajnim demografskim izazovima. Jedan od većih problema je odlazak radne snage u druge države.

Bez obzira na to, očekuju da će rast BDP-a ubrzati na dva do tri posto godišnje do 2026., uglavnom u skladu s nacionalnim trendom u BiH. Prognoziraju i da će inflacija pasti ispod tri posto 2025. godine.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović prokomentarisao je to što je FBiH dobila kreditni rejting u Standard & Poor'sU.

"Uprkos brutalnoj kampanji laži oko zaduženja i loše ekonomske situacije, kojoj svjedočimo mjesecima od opozicije, još jedan dokaz da je Federacija BiH vođena ovom Vladom, ekonomski i politički jedini faktor stabilnosti u Bosni I Hercegovini. Ekonomski 'eksperti' i 'magovi' prethodne vlasti nisu se nikad ni usudili da izrade kreditni rejting FBiH", kazao je Mijatović.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Klix, 03.06.2024.

Naslov: Redakcija