Zastava Srbije

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI FBIH: Raspored okruglih stolova

05.06.2024.


Federalno ministarstvo trgovine otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini, nakon što su oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojila Nacrt zakona.

Javne rasprave bit će organizovane u pet gradova Federacije BiH, a prva će biti održana 6. juna u Mostaru, u prostorijama Privredne komore. U saopćenju Federalno ministarstvo obavještava da će se javna rasprava održati i u Zenici 13. juna, zatim Tuzli 14. juna, Sarajevu 19. juna, te Bihaću 26. juna.

- Nacrtom zakona o unutrašnjoj trgovini, između ostalog, uređuju se uslovi i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, preciziraju prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, te način formiranja i isticanja cijena. Također, otvara se mogućnost za elektronsku trgovačku evidenciju, kao i praćenja trgovine i tržišta. Propisuju se pravila za one koji se bave e-trgovinom, te mjere zabrane nepoštenog trgovanja, nadzor i upravne mjere, kao i upravni i inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva trgovine.

Kako se ističe javna rasprava trajat će 60 dana.

- Oba doma Parlamenta FBiH su svojim zaključcima zadužili predlagača da se prilikom izrade Prijedloga zakona uzmu u obzir sugestije, primjedbe i prijedlozi izneseni u javnoj raspravi. Pozivaju se svi zainteresovani da sugestije, primjedbe i prijedloge na tekst Nacrta zakona dostave elektronski, putem propisanog obrasca na e-mail: kabinet@fmt.gov.ba ili pisanim putem na adresu: Federalno ministarstvo trgovine, 88000 Mostar, Dr Ante Starčevića bb. Zainteresovani mogu sudjelovati i u javnim raspravama - naveli su iz Federalnog ministarstva.

U saopćenju se podsjeća da je tokom parlamentarne rasprave najviše pažnje izazvao član 17. Nacrta ovog zakona, a koji predviđa da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, te koje trgovac samostalno raspoređuje.

- Usvojeni Nacrt zakona praktično sublimira sva ranija rješenja u sferi obavljanja djelatnosti trgovine, ali i uvodi sasvim nove odredbe i mjere koje se nisu mogle sprovesti izmjenama i dopunama važećeg propisa. Predložena je neradna nedjelja kao pravilo u radu prodajnih objekata. Definisali smo i izuzetke - kazao je federalni ministar trgovine Amir Hasičević.

Predloženo je da se neradna nedjelja ne odnosi na cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Vlade FBiH, 03.06.2024.

Naslov: Redakcija