Zastava Srbije

UREDBA O DODJELI SREDSTAVA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA RADI SANIRANJA POSLJEDICA PANDEMIJE VIRUSA KORONA ZA MJESEC APRIL 2020. GODINE: Pravo na sredstva može se ostvariti isključivo po jednom od ova dva osnova, a iznos sredstava predstavlja zbir najniže plate u Republici Srpskoj za 2020. godinu i poreza na dohodak i doprinosa. Sredstva se odobravaju po zaposlenom radniku koji nije radio u mjesecu aprilu odnosno prema padu poslovnog prihoda

05.06.2020.


Vlada Republike Srpske je usvojila Uredbu o dodjeli sredstava privrednim subjektima radi saniranja posljedica pandemije virusa korona za mjesec april 2020. godine.

Uredba ima za cilj pružanje podrške privredi radi očuvanja zaposlenosti kod poslovnih subjekata i preduzetnika koji imaju pad poslovnog prihoda koje su uzrokovane pandemijom virusa korona.

Ovom uredbom utvrđuju se korisnici, uslovi, kriterijumi i druga pitanja od značaja za dodjelu sredstava za mjesec april za poslovne subjekte i preduzetnike koji su djelimično prestali sa radom ili su imali smanjen obim poslovanja.

Djelimični prestanak sa radom podrazumijeva prestanak rada određenog broja radnika, dok smanjen obim poslovanja podrazumijeva pad poslovnog prihoda u mjesecu aprilu 2020. godine u iznosu od najmanje 20 odsto u odnosu na promet iz aprila 2019. godine.

Pravo na sredstva može se ostvariti isključivo po jednom od ova dva osnova, a iznos sredstava predstavlja zbir najniže plate u Republici Srpskoj za 2020. godinu i poreza na dohodak i doprinosa. Sredstva se odobravaju po zaposlenom radniku koji nije radio u mjesecu aprilu odnosno prema padu poslovnog prihoda.

Za ostvarivanje prava na sredstva poslovni subjekt i preduzetnik dužni su da ispune opšte uslove; da imaju registrovano sjedište ili poslovnu jedinicu na teritoriji Republike Srpske, da ukoliko zapošljavaju manje od 10 radnika nisu smanjili broj radnika za više od 40 odsto u periodu od 29.02.2020. godine do 30.04.2020. godine, a ukoliko zapošljavaju 10 i više radnika, nisu smanjili broj radnika za više od 10 odsto u periodu od 29.02.2020. godine do 30.04.2020. godine.

Postupak dodjele sredstava sprovodi nadležno ministarstvo, s obzirom na oblast poslova koju obavlja i to na osnovu zahtjeva koji su Poreskoj upravi Republike Srpske uputili privredni subjekti i prijave na internet stranici registra šteta.

Odobrena sredstva isplaćuju se iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske na broj žiro-računa poslovnog subjekta ili preduzetnika.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 4.06.2020.

Naslov: Redakcija