Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

PRAVILNIK O TEHNIČKIM PREGLEDIMA VOZILA: Za stanice sporno ispitivanje amortizera, te će tražiti izmjenu Pravilnika

05.06.2019.


Tehnički pregled automobila u BiH odnedavno podrazumeva i ispitivanja amortizera, te obavezu stanica za preglede da ugrade uređaje za ovo ispitivanje u narednih godinu dana.

To bi se, ipak, moglo menjati i pre nego se ovo pravilo počne primenjivati.

Ukidanje ove obaveze će, po najavama, zagovarati Asocijacija stanica tehničkih pregleda RS, u kojoj smatraju da je ovo ispitivanje nepotrebno, a posebno jer će ih papreno koštati.

Na snagu je nedavno stupio novi Pravilnik o tehničkim pregledima vozila ("Sl. glasnik BiH", br. 33/2019 - dalje: Pravilnik), a neke od novina koje je doneo jesu uvođenje obaveznog video-nadzora u stanicama, ispitivanje amortizera, kontrola providnosti stakla na autima, i slično, a nama je ostavljena godina dana da ispunimo uslove u pogledu obaveznih uređaja i opreme u skladu sa tim Pravilnikom. Neke od tih stvari, kao što je uvođenje video-nadzora i na stanicama u Srpskoj, kao što je to već dugo obaveza u Federaciji BiH, smo mi i sami tražili, kako bi se uveo red i zaustavili fiktivni tehnički pregledi. To jeste novi trošak za stanice, ali nije problem da se to plati oko 500 KM. Međutim, ispitivanje amortizera je i suvišno, i veliki dodatni trošak i zato ćemo tražiti da se to ukine – ističe član Upravnog odbora Asocijacije Ilija Šerbedžija.

Procenjuje se, ističe, da će za ugrađivanje aparata za ispitivanje amortizera stanice tehničkih pregleda morati da plate po 15.000 KM.

U Srpskoj bi takav trošak imalo oko 220 stanica, a u FBiH, kažu, do 160 stanica.

To je već jednom predlagano, pre četiri-pet godina u pravilniku, pa smo mi tražili da se to izmeni i onda se i odustalo od toga. Međutim, sada je uvedeno novim Pravilnikom, pa ćemo najverovatnije ponovo reagovati i tražiti da se to promeni u ovom periodu od godinu dana koji imamo da se uskladimo sa tim novinama – kaže Šerbedžija.

Zvaničan stav u vezi sa ovim Asocijacija bi trebalo da ima za desetak dana, nakon što održe zvanična zasedanja UO i Skupštine asocijacije.

Među novinama koje za stanice tehničkih pregleda nisu sporne jeste i uvođenje bar-kodova za vozila, sa ciljem da se spreči "podmetanje" drugih vozila na pregled na stanicama.

Da bi to funkcionisalo, automobili će uskoro morati da imaju nalepnice bar-koda na vratima, a stanice za tehnički pregled optičke čitače tih kodova.

Pravilnik predviđa da prvo postavljanje nalepnice na vozila bude besplatno.

To stanicama znatno olakšava posao, jer ne moramo stalno unositi podatke vozila, već prinesete čitač bar-kodu na vratima vozila i on vam otvara odmah dosije auta, što je veliko olakšanje. Ujedno to znači i da auto mora zaista doći na stanicu tehničkog pregleda, te da nema više fiktivnih tehničkih pregleda, jer se mora očitati bar-kod. I ranije je predviđan bar-kod, ali nikada nije primenjen i nadamo se da sada hoće – kaže on.

Novi Pravilnik objavilo je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, a na snagu je stupio 18. maja 2019. godine.

U ovom ministarstvu očekuju da se novim pravilima i merama koje su propisane, uz punu implementaciju bar-koda, spreče malverzacije u postupku tehničkih pregleda, a time i doprinese poboljšanju nivoa bezbednosti saobraćaja u celoj BiH.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Valentina Mišljenović, 01.06.2019.

Naslov: Redakcija