Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ZAKON O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM SAVJETU BIH: Neophodna adekvatnija primjena Zakona

05.06.2019.


Suci i tužioci u Bosni i Hercegovini trebaju krenuti ispočetka i sudsku vlast u zemlji dovesti u evropske i svjetske standarde, rečeno je u Sarajevu na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Ne/uspjeh reformi sudske vlasti".

Uvodničar je bio advokat i nekadašnji sudija Suda Bosne i Hercegovine Vlado Adamović, koji je ocijenio da Bosna i Hercegovina danas ima zakonodavstvo koje daje preduslove da sudska vlast bude odvojena od politike, a da je ovo što je trenutno evidentirano kao problem posljedica neadekvatne primjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine("Sl. glasnik BiH", br. 25/2004, 93/2005 i 48/2007).

Smatra je kako je zbog toga mnogo lakše identificirati gdje je problem.

"Suci u ovoj državi su započeli sudačke reforme uz pomoć stranaca, što ljudi malo znaju, obično se misli da je obratno. Suci u ovoj zemlji nisu tu reformu proveli u više etapa na zadovoljavajući način", rekao je Adamović.

Dodao je kako će apelirati da suci i tužioci "restartuju svoje ponašanje" i krenu ispočetka te sudsku vlast u zemlji dovedu u evropske i svjetske standarde.

"To je preduvjet da bi se država uopće mogla graditi", rekao je Adamović.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 02.06.2019.

Naslov: Redakcija