Zastava Srbije

POVLAŠTENI IZVOZ ROBE NA AMERIČKO TRŽIŠTE PRODUŽEN DO KRAJA 2020. GODINE

05.06.2018.


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović saopštio je da su SAD omogućile BiH novo produženje povlaštenog uvoza u ovu zemlju.

"Za sve privredne subjekte koji izvoze ili se pripremaju za izvoz robe na tržište SAD produženo je važenje Generalnog sistema preferencija SAD za BiH, koji je važio do kraja prošle godine", navodi se u saopštenju iz Šarovićevog kabineta i precizira da će novom revizijom američkog Kongresa, preferencija važiti od 22. aprila ove do 31. decembra 2020. godine.

Generalni sistem preferencija, objašnjava se u saopštenju, važi retroaktivno, tako da uvoznici, koji su platili carinu na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD, mogu tražiti refundiranje carinskih troškova nastalih tokom trajanja procesa revizije između 1. januara i 22. aprila ove godine.

Generalni sistem preferencija SAD je program za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju, putem omogućavanje povlaštenog uvoza.

BiH je na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice na osnovu kojih privrednici dobijaju povlašteni carinski tretman za određene proizvode pri izvozu u SAD.

Povlašteni izvoz u SAD primjenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, kao i na određene tekstilne proizvode, ukoliko se ispune određeni uslovi koje definiše zemlja, davalac Generalnog sistema preferencija.

Jedan od uslova jeste i porijeklo, odnosno da roba mora biti u potpunosti dobijena ili proizvedena u BiH ili da je proizvedena u BiH sa najmanje 35 odsto dodate vrijednosti prilikom ulaska u SAD, te da je direktno isporučena iz BiH.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 04.06.2018.