Zastava Srbije

NEOPHODNE IZMJENE ZAKONA O KRIVIČNOM POSTUPKU I O OBAVJEŠTAJNO-BEZBJEDNOSNOJ AGENCIJI BIH

05.06.2018.


Ustavni sud BiH donio je kompromisno rješenje koje omogućava nastavak primjene Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 3/2003, 32/2003 - ispr, 36/2003, 26/2004, 63/2004, 13/2005, 48/2005, 46/2006, 29/2007, 53/2007, 58/2008, 12/2009, 16/2009, 53/2009 - dr. zakon, 93/2009 i 72/2013) i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 12/2004, 20/2004, 56/2006, 50/2008 - dr. zakon i 12/2009), dok pojedine njihove odredbe koje je ranije proglasio neustavnim ne budu izmijenjene, ali se rješenje ne nazire zbog blokade u Parlamentu BiH.

Osporene odredbe odnose se na posebne mjere prisluškivanja i praćenja u najtežim slučajevima organizovanog kriminala i terorizma. Odluka Ustavnog suda BiH nije ispoštovana iako je donesena prije više od pola godine jer ne postoji konsenzus u vezi s izmjenama zakona ni u Savjetu ministara, niti u Parlamentu BiH. Iako je bilo najava i iz Ustavnog suda BiH da će poništiti osporene odredbe, što bi ugrozilo veliki broj istraga, to se nije desilo, pa je institucijama data dodatna šansa.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je da su sudije konstatovale da Parlament BiH nije izvršio odluke suda i odredile dalji način njihovog izvršenja.

- Ustavni sud je odredio dalji način izvršenja svoje odluke tako što će osporene odredbe biti primjenjivane u skladu sa standardima sadržanim u ranije donesenim odlukama ocjene ustavnosti i opštim standardima ljudskih prava i sloboda iz Ustava BiH i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, te praksom Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava. To je univerzalna obaveza primjene ljudskih prava i standarda iz te oblasti čak i bez odluke Ustavnog suda. BiH se neće naći u pravnom vakuumu - dodao je Mijan.

Iako su problematične izmjene oba zakona, to je posebno izraženo kod Zakona o OBA. U parlamentarnu proceduru su upućene izmjene zakona, ali su stigle do Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA, koja mjesecima ne funkcioniše jer su smjenom predsjedavajućeg Nikole Špirića narušeni principi njenog sastava i rada. Komisija je došla u situaciju da nema ko da zakaže njenu sjednicu i još se ne nazire izlaz iz pat pozicije.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je da komisija ne funkcioniše iako ima sve uslove da radi.

- Ako nema predsjedavajućeg komisije, postoje dva zamjenika koji treba da sazivaju sjednice i rade. Zašto oni to ne čine i zašto je komisija dovedena u blokadu, ne znam jer sve ostale komisije rade. Tu ima odgovornosti i članova komisije koji treba da izaberu predsjedavajućeg i omoguće da komisija radi - kaže Bosić.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Bariša Čolak rekao je da Parlament može odlučiti da se o izmjenama zakona raspravlja i bez mišljenja komisije.

- Ne bi bilo prvi put da se bez mišljenja komisije raspravlja o nekom zakonu ili tački dnevnog reda. Kod ovog zakona treba da primijenimo rješenja koja važe u zemljama okruženja - rekao je Čolak.

Član komisije Borislav Bojić ističe, međutim, da o zakonskim izmjenama mora da se izjasni komisija.

Nije problem samo ovaj zakon nego što OBA nema nadzora. Kolega Đorđo Krčmar i ja smo spremni da se odazovemo ako većina iz komisije ili zamjenici sazovu sjednicu. Uslovi za sazivanje sjednice postoje i izmjene zakona će morati pred komisiju. Nije dobro da bilo ko ostvaruje politički uticaj na OBA - rekao je Bojić i zaključio da sve treba uvesti u sfere propisane zakonom.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Damir Bećirović kazao je da se vrlo lako može desiti da se komisija ne sastane u ovom mandatu i da kraj mandata OBA provede bez parlamentarnog nadzora.

- Ne znam kako će Parlament izaći iz ove situacije, ali smatram da zamjenici predsjedavajućeg komisije mogu zakazati sjednicu. Ali, vidjećemo, u radu ovog saziva Parlamenta ništa nas ne smije iznenaditi - ističe Bećirović.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 03.06.2018.

Naslov: Redakcija