Zastava Srbije

SPORAZUM S RUSKOM FEDERACIJOM ZA UPLATU KLIRINŠKOG DUGA STUPIO NA SNAGU: Nakon dobijanja odgovora od Ruske Federacije počeće da teče rok od 45 dana, u kojem se očekuje uplata sredstava na račun Ministarstva finansija i trezora koji je otvoren u Centralnoj banci BiH

05.06.2017.


Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, stupio je na snagu objavljivanjem u "Službenom glasniku BiH", čime su u BiH ispunjeni uslovi za skoru uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH obavijestilo je Ambasadu Ruske Federacije u BiH da je BiH ispunila sve uslove za realizaciju obaveza po Sporazumu o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi sa robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, koji je u Moskvi u ime BiH potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopšteno je da je ovaj sporazum na snagu stupio 1. juna 2017. godine, kao i da je o ovim činjenicama upućena nota Ministarstvu finansija Ruske Federacije posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH.

Sporazum predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobijanja posljednjeg pisanog obavještenja o ispunjavanju unutrašnjih procedura neophodnih za njegovu realizaciju, zbog čega je Bevanda od ruske strane zatražio informaciju da li su okončane sve procedure u Ruskoj Federaciji.

Nakon dobijanja odgovora od Ruske Federacije počeće da teče rok od 45 dana, u kojem se očekuje uplata sredstava na račun Ministarstva finansija i trezora koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Ratifikovanjem sporazuma, BiH je stvorila pretpostavke za realizaciju obaveza koje su strane preuzele po Sporazumu, što znači da ne postoje formalne prepreke da bude izvršena transakcija 125 miliona dolara u korist BiH.

BiH i Rusija potpisale su 21. marta u Moskvi Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR prema BiH, prema kojem će BiH biti isplaćena 125.157.834 dolara.

Ranije je dogovoreno da će sredstva biti raspoređena tako što će Federacija BiH dobiti 58 odsto ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 odsto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH 10 odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara.

BiH je jedina zemlja bivše SFRJ kojoj će dug biti isplaćen u gotovini, a ne u robi, kako je to urađeno u drugim zemljama regiona, i jedina zemlja bivše SFRJ kojoj još nije isplaćen takozvani klirinški dug.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 02.06.2017.

Naslov: Redakcija