Zastava Srbije

MUP RS: Provjeriti rokove važenja ličnih dokumenata

05.05.2023.


Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske poziva građane da provjere rok važenja ličnih karata, putnih isprava i vozačkih dozvola i na vrijeme pokrenu postupak zamjene za sebe, ali i svoju maloljetnu djecu.

Iz MUP-a Srpske saopšteno je da je zakonski rok za izdavanje putne isprave 30 dana, a lične karte 15 dana.

"Omogućeno je izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM /200 KM za hitni postupak i 50 KM za pasošku knjižicu/, a izdavanje putne isprave po hitnom postupku u slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo je 50 KM", navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da naredni period prati trend povećanja broja zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata, iz MUP-a ističu da je bitno preduzeti sve potrebne korake kako bi se izbjegle gužve i kako bi građani na vrijeme dobili isprave.

Iz MUP-a Srpske napominju građane da postoji mogućnost instalacije SMS servisa koji štedi vrijeme u situacijama kada čekaju novi lični dokument, te podsjeća da lični dokument ili registracija vozila ističu.

Ministarstvo je omogućilo da posredstvom internet stranice /www.mup.vladars.net/, android aplikacije, kao i "viber čet bot" aplikacije MUP Republike Srpske građani mogu pristupiti SMS servisima putem kojih mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja o trenutnom statusu ličnih isprava /lične karte, vozačke dozvole, putne isprave/, te registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, kao i kaznenim bodovima.

Uslov za korišćenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište.

Cijena usluge je 0,10 KM po poslatoj poruci, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilni operater čiji su pretplatnici. Građani mogu slati SMS s ciljem prijave na servis za dobijanje obavještenja, kao i SMS za odjavu sa servisa. Precizno i jasno upustvo za upotrebu SMS servisa nalazi se na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /www.mup.vladars.net/.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 03.05.2023.

Naslov: Redakcija