Zastava Srbije

DOM NARODA PARLAMENTA FBIH: Usvojen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Federacije BiH

05.05.2020.


Dom naroda Parlamenta FBiH većinom glasova delegata usvojio je Korona-zakon - Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, koji je predložila Vlada FBiH.

Za usvajanje zakona su glasala 32 delegata, protiv je bilo 15 i tri delegata su bila suzdržana.

On predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu garancijskog fonda.

Posebno zanimljiv je član 4. ovog zakona koji predviđa subvencioniranje doprinosa i koji se u posljednjih mjesec i po mijenjao nekoliko puta.

Tek nakon što korona-zakon stupi na snagu firme će moći predati zahtjev za pomoć iz stavke 4 ovog zakona s dokazom o padu prometa za minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Opozicija je zakon ocijenila zakasnjelim i nedovoljno dobrim, navodeći da on spašava javni sektor i da dodatno motivira poslodavce da otpuštaju radnike.

Treba istaći da je Nacrt zakona Vlada FBiH usvojila još 3. aprila, a tek danas je konačno prošao zakonodavnu proceduru te će na snagu stupiti nakon objave u Službenom listu.

Većinsku podršku delegata Doma naroda Parlamenta FBiH dobile su i Odluka o prihvatanju zaduženja sporazuma o zajmu između BiH i Svetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za hitni projekt za Covid-19.

Ipak, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja FBiH u okviru Instrumenata za brzo finansiranje (RFI) MMF-a izazvao je raspravu.

Nakon diskusije, delegatima se obratila ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

- Aranžman je usvojilo Fiskalno vijeće BiH, Pismo namjere upućeno je i u njemu je sve definirano. Iznos je definiran, u budžetu smo rekli da su to dugoročni izvori finansiranja, kao što je ovaj. Budžet je usvojen s tim izvorima finansiranja. Iz tih razloga mi ne možemo reći za šta će kantoni i općine koristiti u svojim budžetima, a trebala bi se koristiti u svim aktivnostima prema budžetu. Zašto nismo zatražili moratorij na kredite koje mi imamo prema domaćin i stranim bankama i međunarodnim institucijama? Onog trenutka kad zatražite moratorij, vi priznajete da ste u bankrotu, mi nismo u tom stanju. Ukoliko to uradimo, nećemo više moći dobiti povoljne kredite - pojasnila je Milićević.

Dodala je da niti jedna zemlja u okruženju nije zatražila moratorij na svoje obaveze prema kreditorima.

Nakon što je ministrica Milićević odgovorila na pitanja delegata, većinom glasova podržano je i zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na prijedlog delegata Elmedina Konakovića, formirao je privremeno radno tijelo odnosno Odbor koji će ispitati nabavku 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM, a nabavljenih preko firme "Srebrena malina" iz Srebrenice koja se bavi proizvodnjom malina.


IZVOR: Vebsajt Avaz i Klix, 04.05.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija