Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE PORODICE SA DJECOM FBIH: Povećanje civilnih invalidnina za 70 posto stupilo na snagu

05.04.2023.


Od prvog aprila u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je primjena zakona kojim se invalidnine povećavaju za 70 posto, objavio je Irfan Čengić koji je sa Jasminkom Kapićem bio predlagač izmjena zakona.

„1. aprila počinje primjena zakona kojim se uvećavaju invalidnine za 70%. U razgovoru sa federalnim ministrom informisan sam da su sredstva osigurana i da će aprilska invalidnina biti uvećana a ona se isplaćuje u maju mjesecu. Hvala svima koji su podržali ovaj zakon", napisao je Čengić na Twitteru.

Zakon o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom ("Sl. novine FBiH", br. 16/2023), Dom naroda FBiH je usvojio 16. februara ove godine

Osnovica za izračun invalidnina će biti 80 posto minimalne plaće osnovnica za izračun, umjesto dosadašnjih 274 KM te da će invalidnina u konačnici ovisiti od stepena i kategorizacije. Radi se prvom povećanju invalidnina od 2009. godine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 02.04.2023.

Naslov: Redakcija