Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

UBRZATI USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA BIH

05.04.2019.


Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i direktor USAID-a u BiH Piter Dafi pozvali su članove Savjeta ministara u tehničkom mandatu i poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH da ubrzaju razmatranje i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik BiH", br. 39/2014).

"Ovo je sigurno prioritet za BiH na njenom putu ka članstvu u EU", istakao je Vigemark.

On je poručio vlastima u BiH da bi i za donošenje ovog, ali i hiljade novih zakona prvo trebalo konsultovati eksperte iz EU, koji bi utvrdili usklađenost tih rješenja sa evropskom legislativom, da ne bi došlo do usvajanja zakona koji neće moći biti sprovedeni u praksi.

Prema njegovim riječima, takva praksa počela je u Republici Srpskoj i već daje rezultate.

Vigemark je pozdravio napore Agencije za javne nabavke BiH na planu obuke službenika, kao i učešće nevladinog sektora u borbi protiv korupcije.

On je dodao da svaki prekršaj mora biti sankcionisan ako se želi pravna država i vladavina prava.

Dafi je istakao da je korupcija kao računarski virus koji, kada dospije u sistem, usporava sve njegove funkcije.

"Korupcija u BiH usporava i negativno utiče na procedure javnih nabavki, odbija investitore i umanjuje povjerenje građana u vlast. Vrijeme je da se nešto preduzme na tom planu", poručio je Dafi.

Obraćajući se učesnicima konferencije "Predstavljanje rada i posebnih projekata Agencije i ključnih partnera za unapređenje sistema javnih nabavki u BiH" i novinarima, vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin naveo je da su tri ključne riječi koje karakterišu rad Agencije: elektronske nabavke, profesionalizam i borba protiv korupcije.

On je najavio da će od 2023. godine sve procedure javnih nabavki biti sprovođene elektronskim putem.

Prema njegovim riječima, od 225 praćenja pojedinačnih postupaka javnih nabavki u BiH u prošloj godini procesuirano ih je samo četiri.

"Naša namjera je da identifikujemo i kaznimo koruptivna ponašanja s ciljem sprečavanja korupcije. BiH je odlučila da napravi iskorak na tom planu", rekao je Salčin.

Rukovodilac programa u Njemačkoj agenciji za međunarodnu saradnju /GIZ/ Matijas Mele potvrdio je nastavak dugogodišnje podrške Agenciji za javne nabavke BiH.

On je istakao da je funkcionalan sistem javnih nabavki dobra osnova za pružanje kvalitetnih usluga u privredi, i to na zakonit i transparentan način.

Prema njegovim riječima, EU pridaje veliki značaja unapređenju sistema javnih nabavki, a taj primjer trebalo bi da slijedi i BiH.

U okviru konferencije dodijeljen je određeni broj sertifikata službenicima za javne nabavke.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 02.04.2019.

Naslov: Redakcija