Zastava Srbije

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU ZA PROJEKAT "JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BIH"


Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejla Rešić i rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN u BiH (UNDP), Sezin Sinanoglu, potpisali su 4. aprila 2016. godine u Banjaluci memorandum o razumijevanju za projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH".
Projekat vrijednosti 14.500.000 KM u Srpskoj, koji će biti realizovan u Laktašima, Kotor Varošu, Petrovu, Gradišci i Bijeljini, usmjeren je na jačanje kapaciteta mjesnih zajednica posebno njihove uloge u procesu odlučivanja na lokalnom nivou.

Rešićeva je istakla da je projekat veoma značajan za Republiku Srpsku jer slijedi izrada strategije razvoja lokalne samouprave sa novom pozicijom mjesnih zajednica.

"Trenutno imamo gradove i opštine u kojima su mjesne zajednice nosioci brojnih projekata, dok, sa druge strane, imamo lokalne zajednice u kojima su mjesne zajednice gotovo nevidljive. Naša ideja je da ih ovakvim projektima podignemo na zajednički nivo", rekla je Rešićeva.

Sinanoglu je istakla da će ovaj projekat u BiH u prvoj fazi biti realizovan u 20 mjesnih zajednica, a da će se kasnije proširiti određene mjesne zajednice u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama.

"Izražavamo zadovoljstvo što radimo sa vlastima Republike Srpske na izgradnji kapaciteta lokalnih zajednica a samim tim i mjesnih zajednica, čiju ulogu treba ojačati. Naš rad sa mjesnim zajednicama pruža priliku građanima da ojačaju svoj glas u donošenju odluka koje utiču na njihove živote", rekla je Sinanoglu.

Ona je zahvalila Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i Vladi Srpske što su omogućili realizaciju ovakvog projekta, te lokalnim zajednicama za izraženu želju za učešće.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, 04.04.2016.