Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Uvodi se kazna doživotnog zatvora

05.03.2020.


Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ukazao je kako očekuje da će se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske tzv. Tijanin zakon, kojim se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična djela, naći u skupštinskoj proceduri do ljetne pauze.

Vlada RS usvojila je Nacrt ovog zakona na sjednici održanoj 21. februara. Predloženim Nacrtom zakona vrši se preciziranje načela zakonitosti, zamjena kazne dugotrajnog zatvora kaznom doživotnog zatvora, uvođenje instituta izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora koja supstituiše institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci.

"Siguran sam da će rasprava u Narodnoj skupštini dodatno poboljšati Nacrt, ali naš definitivan stav je da za posebno teške oblike djela bude propisana kazna doživotnog zatvora", rekao je ministar Kasipović.

On je naveo kako očekuje da se za najteža djela izriču i najoštrije kazne.

Dodao je da je prvi uslov za uslovni otpust kod izdržavanja doživotne kazne zatvora da se izdrži najmanje 25 godina zatvora, jer na to obavezuje i Evropski sud za ljudska prava. U Srbiji je predviđeno da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno otpustiti nakon izdržanih 27 godina zatvora, ali u skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" sud ne može da otpusti osuđenog zbog nekoliko brutalnih djela poput teškog ubistva djeteta, obljube nad nemoćnom osobom sa smrtnom posljedicom ili obljube sa djetetom sa smrtnom posljedicom..

Podsjetimo, u Srbiji su u maju prošle godine stupile izmjene Krivičnog zakona, koji je u narodu poznatiji kao Tijanin zakon jer ga je predložila Fondacija "Tijana Jurić". Širom Srbije održavani su masovni protesti roditelja koji su tražili usvajanje ovog zakona.


IZVOR: Vebsajt Klix, 02.03.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija