Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

SRPSKA DA USVOJI STRATEGIJU O REFORMI JAVNE UPRAVE

05.03.2019.


Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark ocijenio je da u Republici Srpskoj i BiH postoji nesrazmjer između prevelikog javnog i premalog privatnog sektora.

On je izjavio da je tokom sastanka sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske bilo riječi o evropskim integracijama i ulozi privatnog sektora u tom procesu, ali i angažmanu i promociji predstojećih reformi i odluka koje bi nove vlasti trebale da donesu.

"Zaključili smo da su poreska opterećenja na rad još previsoka u ovoj zemlji i da neće biti konkretnog povećanja plata dok ne dođe do njihovog smanjenja. Takođe, obrazovni sistem mora uvesti više prakse da bi učenici stekli vještine, koje će omogućiti veće zapošljavanje. Potrebno je uspostaviti obrazovne centre koji bi se koristili za edukaciju i unapređenje vještina u saradnji sa školama i vlastima", naveo je Vigemark.

Prema njegovim riječima, potrebna je i temeljna reforma javne uprave, koja bi obuhvatila inspekcijski reži, ali i glomaznu birokratiju i komplikovane birokratske procedure.

"Potrebno je i smanjenje parafiskalnih nameta", smatra Vigemark.

On je istakao da je potrebno da Srpska usvoji strategiju o reformi javne uprave i dodao da će se ovo pitanje sigurno naći u mišljenju koje će dati Evropska komisija o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

"Ako vlast u Srpskoj i BiH ne pruži prave odgovore, biće teško raditi ono što je u planu, uključujući i smanjenje broja prekobrojno zaposlenih. I njima se mora naći alternativno zaposlenje, a dobar primjer je saradnja Svjetske banke i Srbije", kaže Vigemark.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić smatra da bi Unija i privrednici više trebalo da učestvuju u kreiranju zakonskih rješenja, ali i njihovoj primjeni.

Mijić je pojasnio da su na sastanku predstavljeni i problemi poslodavaca po privrednim granama, kao što je nabavka sirovine i realizacija ugovora drvoprerađivača ili problemi u funkcionisanju preduzeća u saobraćaju koja se suočavaju sa nelojalnom i nelegalnom konkurencijom.

"Saglasili smo se da postoji nedostatak prakse za srednjoškolce", dodao je Mijić.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 28.02.2019.

Izvod iz vjesti, Naslov: Redakcija