Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

PREDNACRT PRAVILNIKA ZA OSNIVANJE I RAD USTANOVA SOCIJALNE ZAŠTITE ZA SMJEŠTAJ STARIJIH I ODRASLIH OSOBA: Uskoro nova pravila osnivanja i rada staračkih domova u Brčkom

05.03.2019.


Nakon što je polovinom januara Skupština dala zadatak Odeljenju za zdravstvo i ostale usluge da pravilima o osnivanja ustanova socijalne zaštite za smeštaj starijih i odraslih osoba obuhvati i privatne staračke domove, urađen je prednacrt pravilnika za osnivanje i rad ovih ustanova.

- Pokušaćemo objektivno, spram realnih mogućnosti podići standarde i normative u pogledu smeštaja, opreme i kadrova u staračkim domovima. Bojim se da sada neki nemaju osnovne pretpostavke za bavljenje ovom delatnošću, da neće moći ispuniti uslove i biće im uskraćene mogućnosti da se time bave - kaže Sabrija Čandić, šef Odeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Dodaje da je glavni cilj zaštita korisnika usluga staračkih domova, ali i onih koji se bave ovom delatnošću i stoga će ih pozvati da bi ih upoznali sa novinama koje nameravaju uvesti.

Pravo stanje u privatnim staračkim domovima pokazala je informacija koju je na zahtev poslanika Lidije Ljubojević nadležno odeljenje dostavilo Skupštini.

- Od građana čija je rodbina smeštena u staračke domove više puta sam dobijala primedbe na uslove smeštaja. Na pitanje Odeljenju za zdravstvo koliko ima registrovanih ustanova nisam dobila njihov odgovor i smatram nedopustivim da neko ko izdaje rešenja tim ustanovama nema registar o njima i ne vodi računa o broju i uslovima rada u tim ustanovama. Osim toga, desio se i nesretan slučaj u jednom staračkom domu gde je zaposlenica čisteći prozor doživela udar strujnog kola koje je ušlo ispod desne lopatice i izašlo na levo stopalo i ugljenisalo prste tog stopala. Nažalost ta je osoba ostala trajni invalid. Niko nije utvrdio ko je odgovoran za tu nesreću i ja smatram da je reč o zataškavanju tog slučaja - kaže Ljubojevićeva.

Pojašnjava da je na pitanje kako je komisija koja je izlazila na teren mogla dati dozvolu da takve ustanove ispunjavaju kadrovsko - tehničke uslove za rad i da je u odgovoru stajalo da u nekim domovima gde imaju od 15 do 30 štićenika zaposleni kadar farmaceutski tehničar, vodoinstalater, a u nekima trgovac, mašinski bravar i par medicinskih sestara.

- O tome svedoči papir koji sam dobila iz inspektorata koji je izašao na teren i to utvrdio. To je potvrdilo da su žalbe bile opravdane jer ako se vodi briga o starim, bolesnim i često nepokretni osobama 24 časa kako o njima mogu da brinu samo dve ili tri zaposlene osobe - kaže Ljubojevićeva.

Dodala je da se to ne odnosi na sve ustanove jer ima ustanova koje zadovoljavaju kadrovsku strukturu koja može da vodi računa o štićenicima.

Prema raspoloživim podacima u Brčko distriktu ima 24 ustanove za smeštaj starih i odraslih osoba. Neke su registrovane u Odeljenju za zdravstvo, neke u sudu, a vršene su i preregistracije delatnosti pa je upitno da li je to stvarno stanje.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Cvijeta Kovačević, 26.02.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija