Zastava Srbije

VLADA KS: Utvrđen Nacrt zakona o zakupu poslovnog prostora

05.02.2024.


Na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Vlada KS je utvrdila Nacrt zakona o zakupu poslovnog prostora, čime je otvorila put ka njegovom daljem usvajanju u skupštinskoj proceduri.

Iz Vlade ističu da ovaj nacrt zakona donosi niz novina s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.

Osnovni cilj predloženog Zakona je regulisanje oblasti zakupa poslovnih prostora s namjerom eliminisanja neefikasnih procedura koje su često pratile dugotrajnost i kompleksnost postupka primjene trenutno važećeg zakona.

“Uvođenjem ovog zakona planira se jasno definisanje nadležnosti kod zakupa i ugovornih strana, regulacija sanacije, uspostava registara, određivanje zona poslovnih prostora, formiranje Komisije za poslovne prostore i Drugostepene komisije iste namjene, preciziranje postupka dodjele ugovora o zakupu, pružanje pravne zaštite u procesu dodjele ugovora o zakupu, definisanje sadržaja ugovora o zakupu, kontrola provođenja ugovora o zakupu, nadzor nad primjenom ovog zakona, prekršajne odredbe i druga bitna pitanja koja se odnose na zakup poslovnih prostora”, saopšteno je iz Vlade KS.

Značajna novina koju donosi ovaj nacrt zakona jeste uspostava pojedinačnih registara i Centralnog registra poslovnih prostora, a što će prvi put stvoriti mogućnost praćenja i evidencije svih poslovnih prostora u vlasništvu ili većinskom vlasništvu Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i opština sa područja KS, javnih ustanova, čiji je osnivač Kanton ili jedinice lokalne samouprave i privredno društvo u vlasništvu ili većinskom vlasništvu Kantona ili opština, samostalnih upravnih organizacija i fonda, čiji je osnivač također Kanton Sarajevo.

"Očekujemo da će ovaj zakon doprinijeti efikasnijem i transparentnijem upravljanju poslovnim prostorima unutar Kantona Sarajevo, stvarajući pravni okvir koji će podržati privredni razvoj i olakšati procese zakupa poslovnih prostora", naglasio je ministar privrede KS Zlatko Mijatović ovom prilikom.

Nacrt zakona će biti predmet razmatranja na jednoj od narednih sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Vedran Radenović, 01.02.2024.

Naslov: Redakcija