Zastava Srbije

ODLUKA O PRIVREMENOM OSLOBAĐANJU PLAĆANJA ADMINISTRATIVNE TAKSE ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA REGISTRACIJU SVIH VRSTA SAMOSTALNIH DJELATNOSTI NA PODRUČJU GRADA TUZLE ZA 2023. GODINU: Cilj je unapređenje ambijenta poslovanja i smanjenje nezaposlenosti te davanja podsticaja za pokretanje samostalnog biznisa

05.01.2023.


Gradsko vijeće Tuzle donijelo je odluku o privremenom oslobađanju plaćanja administrativne takse za izdavanje odobrenja za registraciju svih vrsta samostalnih djelatnosti. Gradska uprava na ovo gleda kao vid podrške građanima, a obrtnici kao vjetar u leđa budućim poduzetnicima.

Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je odluku o privremenom oslobađanju plaćanja administrativne takse za izdavanje odobrenja za registraciju svih vrsta samostalnih djelatnosti na području grada za 2023. godinu.

Predlagač odluke je Gradska uprava, a u obrazloženju potrebe za uvođenjem olakšice je navedeno da je glavni cilj unapređenje ambijenta poslovanja i smanjenje nezaposlenosti te davanja podsticaja za pokretanje samostalnog biznisa.

"Ova odluka vezana je i za globalnu ekonomsku krizu, rast cijena osnovnih životnih namirnica i svih drugih cijena života i rada, kao i potrebe motivisanja nezaposlenih građana, da kroz samostalnu djelatnost privređuju i da sebi i svojoj porodici ostvare prihod za egzistenciju. Stoga je i proizašao prijedlog da se svi subjekti koji pokrenu postupak za registraciju samostalne djelatnosti u kalendarskoj 2023. godini, oslobode obaveze plaćanja propisane administrativne takse u 100-postotnom iznosu", navodi se u obrazloženju odluke.

Izvršenom analizom iznosa administrativnih taksi, koje se plaćaju za izdavanje odobrenja za registraciju samostalnih djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, utvrđeno je da Tuzla ima najniže iznose, a uz to sada postaje prva lokalna zajednica koja oslobađa građane od plaćanja u navedenim postupcima.

Također, na osnovu analize utjecaja navedene mjere na ostvarivanje budžetskih prihoda po osnovu administrativnih taksi, utvrđeno je da ona neće bitno utjecati na ostvarivanje ove vrste prihoda u budžetu Tuzle.

"Administrativne takse za registraciju samostalnih djelatnosti u zavisnosti od veličine poslovnog prostora i zone grada u kojoj se nalazi poslovni prostor, kreće se u rasponu od 70 do 200 KM, dok administrativna taksa za registraciju djelatnosti obrta koji se obavlja bez poslovnog prostora iznosi 80 KM. Imajući u vidu da je godišnje, u prosjeku okvirno 250 predmeta izdavanja odobrenja za registraciju samostalnih djelatnosti, to je na bazi ovih parametara procijenjeno da bi oslobađanjem građana od obaveze plaćanja takse za registraciju samostalne djelatnosti, neznatno bio umanjen prihod od ove vrste administrativnih taksi", istaknuto je u Odluci.

Na području Tuzle trenutno je registrovano okvirno tri i po hiljade obrtnika iz različitih oblasti. Svi oni djeluju u lokalnom udruženju, iz kojeg pozdravljaju posljednju odluku Gradskog vijeća, smatrajući je dodatnim vjetrom u leđa u procesu pokretanja vlastitog biznisa.

"Ti izdaci nisu veliki, ali kada se otpočinje bilo kakav biznis, svaka pomoć je od izuzetnog značaja, posebno ako se radi o stotinama maraka. Ovaj potez daje vjetar u leđa osobama koje imaju ideje, a u cilju njihove jednostavnije realizacije. Sve ovo je posebno značajno u današnjem vremenu, koje sa sobom nosi ekonomske teškoće", ukazala je predsjednica Udruženja obrtnika Tuzle Slađana Jovičić.

Obrt je uvijek bio značajna karika u ekonomskom lancu, s obzirom na to da grupi ili pojedincu na jednostavan način pruža mogućnost za ulazak u svijet biznisa skoro pa u svim djelatnostima, za razliku od osnivanja firme, odnosno društva sa ograničenom odgovornošću.

"Mi svim početnicima predlažemo prvenstveno osnivanje obrta jer ono nije komplikovano. Također, segment obrtništva je u aktuelnom vremenu veoma značajan jer je lakše razvijati obrtničku oblast, korak po korak, nego firmu koji mora ispunjavati određene uslove, poput početnog kapitala, osnivačkog uloga i slično", nastavlja Jovičić.

Izmjenama zakonskih regulativa obrtnicima u našoj zemlji omogućen je izvoz, ali i uvoz proizvoda, što djelatnici u ovoj oblasti smatraju veoma značajnom olakšicom. S druge strane, ni oni nisu imuni na globalna ekonomska kretanja.

"Situacija je teška, ali u svakodnevnim razgovorima s obrtnicima vidimo da se ipak bore i pokušavaju na sve moguće načine funkcionirati. Lakše je održavati manji biznis jer nema velikog propadanja, a mi se u konačnici nadamo da ćemo svi skupa prevazići krizu koja je zastupljena u cijelom svijetu, ali i da će se zaustaviti trend odlaska mladih ljudi kroz razna davanja", zaključuje Jovičić.

Iako svaki vid podrške smatraju dobrodošlim, privatni poduzetnici i obrtnici očekuju da ona bude trajna, ali i da se cjelokupna procedura u vezi sa prikupljanjem dokumentacije pojednostavi.

S druge strane, lokalna vlast u Tuzli u narednom periodu planira i na druge načine pomagati obrtnicima, ali i ostalim poduzetnicima, bilo da već imaju formiranje biznise ili to tek planiraju učiniti, kroz realizaciju određenih programa.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.12.2022.

Naslov: Redakcija