Zastava Srbije

ZAKON O RADU: Poslodavci Srpske ocijenili diskriminatornim izmjene po kojima se najniža plata uvećava za iznos minulog rada

05.01.2022.


Iz Unije udruženja poslodavaca RS su ocijenili diskriminatornim izmjene zakona o radu, po kojima se najniža plata uvećava za iznos minulog rada.

Poručuju da je najniža plata zaštitni mehanizam koji treba da obezbijedi minimalno potrebna sredstva za život radnika, u situaciji kada za puno radno vrijeme radnik nije ostvario potreban nivo produktivnosti. Primjenom novih propisa, tvrde, urušava se institucija minimalca, a u nepovoljniji položaj stavljaju radnici koji imaju manje radnog staža.

Najniža plata je zaštitna, a ne obračunska kategorija. Stariji radnici će sada imati veću zaštitnu platu od mlađih radnika i zbog takvog načina obračuna vjerovatno ćemo još pospiješiti njihov odlazak - rekao je potpredsjednik Unije Dejan Mijić, dodajući da će ovakav zakon pokušati osporiti.

Vlada je donijela odluku da najniža plata za iduću godinu iznosi 590 KM.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Nataša Telebak, 30.12.2021.

Naslov: Redakcija