Zastava Srbije

ODLUKA O PRIVREMENOJ SUSPENZIJI I SMANJENJU CARINSKIH STOPA KOD UVOZA SIROVINA I REPROMATERIJALA ZA 2017. GODINU: Odluka proširena sa 10 novih tarifa, tako da sada obuhvata 56 proizvoda za koje je određena privremena suspenzija, odnosno smanjenje carinskih stopa

05.01.2017.


Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) pozdravlja usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala za 2017. godinu, jer ona predstavlja značajan pomak za domaće privrednike koji se nalaze u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurente iz EU i regiona koji prilikom uvoza istih proizvoda plaćaju višestruko nižu carinu.

U tekstu nove Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala uklonjene su one pozicije za koje nije zabilježeno korištenje u ovoj godini, ali je Odluka proširena sa 10 novih tarifa, tako da sada obuhvata 56 proizvoda za koje je određena privremena suspenzija, odnosno smanjenje carinskih stopa.

Kako je saopšteno iz Vanjskotrgovinske komore, ova Odluka će najviše pogodovati tekstilnoj i industriji obuće u BiH, jer je ona od presudnog značaja za opstanak njihove proizvodnje i konkurentnost na tržištu drugih zemalja, a zabilježen je i značajan pomak u sektoru prerade limova i proizvodnje kablova.

Iz Komore podsjećaju da su i 2016. godine, kao i prethodnih godina, anketirali privrednike, kako bi sastavili i nadležnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputili prijedlog proširene liste repromaterijala koje će proizvođači u 2017. godini moći nabaviti iz inostranstva bez plaćanja carine ili sa nižom stopom u odnosu na trenutnu.

"Iako je 2016. godine donošenje Odluke ušlo u samu završnicu kalendarske godine, ipak privreda pozdravlja njeno donošenje, jer ista predstavlja jednu od rijetkih podsticajnih mjera za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti", navode iz Komore.

Privrednici BiH apeluju na nadležne da privremena suspenzija carinskih stopa postane trajnog karaktera, jer bi bio smanjen rizik stranih investitora i partnera domaćih firmi u sektorima obuhvaćenim ovim povlasticama.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 30.12.2016.