Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

EVROPSKA KOMISIJA: Entiteti da dostave mišljenje, Zakon o gasu usvojiti

04.12.2017.


Na molbu Evropske komisije, u Beču je dogovoreno da entiteti dostave svoje mišljenje na zakon o gasu i električnoj energiji BiH u skladu s Trećim energetskim paketom, rekao je resorni državni ministar Mirko Šarović. Republika Srpska to odbija, pa je donošenje seta zakona u skladu s ovim EU energetskim paketom blokirano.

Pored njega, na sastanku u Beču su iz Bosne i Hercegovine učestvovali entitetski premijeri – premijer Federacije BiH Fadil Novalić i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sastanak je, kako je potvrdio Šarović, organizovan na molbu Evropske komisije (EK) da se sastanu i razgovaraju o zakonu o gasu i električnoj energiji BiH.

Podsjećamo, taj set zakona je duže vremena sporan, jer Republika Srpska odbija na njega dostaviti mišljenje kako bi bio utvrđen na sjednici Savjeta ministara BiH i kasnije proslijeđen u parlamentarnu proceduru.

Energetska zajednica najavila je uvođenje novih sankcija Bosni i Hercegovini zbog neusvanja ovog zakona.

Resorni državni ministar Mirko Šarović ranije je rekao da ne zna kakve bi mogle biti nove sankcije zbog neusvajanja zakonodavstva o električnoj energiji i gasu u skladu s Trećim energetskim paketom, te najavio mogućnost da u Parlamentarnu skupštinu BiH uputi zakonska rješenja bez saglasnosti entiteta.

 "Ako se odredbe usklade, izbjeći ćemo nove sankcije, a ne znamo kakve bi mogle biti nove sankcije. Gospodin Kopač je u svom pismu premijerima entiteta i meni najavio oštre sankcije. Moguće je da ću uputiti zakone bez saglasnosti entiteta, ali je najbolja opcija da se dogovorimo", rekao je ranije Šarović.

Podsjećajući da sporni zakon prvo ide u proceduru u Savjet ministara BiH, pa nakon toga u Parlamentarnu skupštinu, Šarović je rekao da je za njega potrebno osigurati mišljenja entiteta.

 "Ako ona ne dođu, moraćemo naći neki drugi način", upozorio je Šarović.

Naglašavajući da je svaku primjedbu resornog ministra iz Republike Srpske prihvatila Energetska zajednica, državni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović ranije je rekao da su prihvaćene i određene primjedbe iz Federacije BiH, ali ne i "jedna ključna", kako se izrazio.

 "Nisu prihvatili jednu ključnu. Federacija BiH je smatrala da je nivo ovlaštenja na nivou Bosne i Hercegovine suviše mali za državni nivo, pa su tražili novi Zakon o gasu po kojem bi većina odredbi bila na državnom nivou", zaključio je tada Šarović.

I predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je da je u Beču održan sastanak u Sekretarijatu Energetske zajednice na kojem je razgovarano o sudbini radnog materijala koji bi trebalo da reguliše tržište gasa u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li to znači da se priprema Zakon o gasu na nivou Bosne i Hercegovine, Cvijanović je ustvrdila da takav Zakon nije u pripremi, naglasivši da zakone o gasu donose entiteti u skladu sa svojim nadležnostima i da je u Republici Srpskoj takav zakon pripremljen i u procesu je donošenja.

 "Traži se način da se tržište gasa uredi na način da se ispoštuju ustavne nadležnosti, sa jedne strane, te zahtjevi Trećeg energetskog paketa, sa druge strane. To su stvari koje treba pomiriti i u tu svrhu se i radilo na materijalu uz učešće i konsultacije resornih entitetskih ministarstava", izjavila je entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Na pitanje da li je sastanak, koji je održan juče u Beču, protekao u zaoštrenoj atmosferi i uz prijetnje sankcijama zbog neusvajanja Zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u Bosni i Hercegovini, Cvijanović je rekla da nikakvih oštrih tonova nije bilo, a pogotovo priče o sankcijama.

 "Do sada se nije pokazalo da su prijetnje sankcijama stimulativne za bilo šta u Bosni i Hercegovini, a u Republici Srpskoj pogotovo, pa je to valjda već savladana lekcija, tako da tako nešto nije bila tema. Tema sastanka bilo je da li i kako utvrditi jedinstvenu metodologiju na nivou Bosne i Hercegovine, a pitanje tarifa, naknada i sva druga operativna pitanja da budu na nivou entiteta. Riječ je o utvrđivanju modaliteta i dogovoreno je da se taj radni materijal razmatra na entitetskim vladama do kraja decembra", rekla je Željka Cvijanović.

Ona je navela da ne zna kakva je procedura u Federaciji BiH, ali, što se tiče nekog konačnog stava RS, rekla je da će ta entitetska Vlada organizovati konsultacije svih onih koji su relevantni u oblasti energetike, posebno gasnog sektora, da bi pribavili sva neophodna mišljenja.

 "Time ćemo se baviti nakon što se u Narodnoj skupštini Republike Srpske završi usvajanje budžeta za 2018. godinu i Programa ekonomskih reformi, ne prije, što sam i prenijela sagovornicima, a od ishoda tih konsultacija vjerovatno će zavisiti sudbina tog radnog materijala", istakla je Cvijanović.

Podsjećamo, za 14. decembar zakazan je novi Ministarski sastanak Energetske zajednice u Prištini, a direktor Sekretarijata ove zajednice Janez Kopač ranije je za BHRT rekao da će sankcije biti izrečene Bosni i Hercegovini ukoliko do tog Ministarskog sastanka set zakona u skladu s Trećim energetskim paketom ne bude "pušten" u parlamentarnu proceduru.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 01.12.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772