Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VLADA FBIH: Pripreme za jednošalterski sistem registracija firmi

04.12.2017.


U okviru realizacije reforme procesa registracije poslovnih subjekata u BiH, Vlada FBiH provodi aktivnosti na uspostavi jednošalterskog sistema poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata.

- Već je urađena analiza trenutnog procesa registracije poslovnih subjekata i identifikovana su mjesta gdje se proces može pojednostaviti i ubrzati. Napravljena je analiza i prijedlog za uspostavljanje sistema elektronske registracije poslovnih subjekata kroz koji će se elektronski povezivati vladine institucije koje rade na procesu registracije i omogućiti im da izvršavaju svoje dužnosti brže, jednostavnije i sa više transparentnosti – potvrđeno je iz Generalnog sekretarijata Vlade FBiH.

Kako navode, izrađen je Akcioni plan za uspostavljanje jednošalterskog sistema, a pripremljeni su prijedlozi za hardversku i softversku infrastrukturu, te započete pripreme promjena zakonske regulative neophodne za funkcionalnost sistema.

O toj temi Vlada FBiH planira polovinom decembra održati sjednicu, na kojoj će razmatrati zakonska rješenja, koja se odnose na izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima, koje će izraditi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije radi omogućavanja jednošalterske registracije.

Uz to, federalna ministarstva pravde i finansija zadužena su za izradu Prednacrta zakona o registraciji poslovnih subjekata i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Finansijsko-informatičkoj agenciji.

- Ova zakonska rješenja će pripremiti podlogu za uspostavljanje jednošalterskog sistema poslovanja i elektronsku registraciju poslovnih subjekata u FBiH. U praksi, izmjene i dopune zakona i uspostava sistema će proizvesti mnoge beneficije za poslovne subjekte kao što su smanjenje neophodnih koraka za registraciju poslovnih subjekata u FBiH za 50 posto i smanjenje troškova registracije - ističu iz Generalnog sekretarijata Vlade FBiH.

Također, omogućuje se obavljanje registracije novog poslovnog subjekta na samo jednom mjestu, a doći će do povećanja transparentnosti rada Vlade FBiH putem uspostave mogućnosti online pretraživanja poslovnog registra.

Ukupan cilj uspostavljanja jednošalterskog sistema poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata koje pokreće Vlada FBiH je da generalno poveća konkurentnost privrede FBiH i da stimuliše poslovne subjekte povećanjem efikasnosti, efektivnosti, kvaliteta, fleksibilnosti i transparentnosti usluga koje se pružaju poslovnim subjektima, kroz korištenje inovativne informacione i komunikacione tehnologije.


IZVOR: Vebsajt Faktor, 03.12.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772