Zastava Srbije

KRIVIČNI ZAKONIK RS: Biće razmatrano i pooštreno sankcionisanje internet nasilja nad mlađima

04.11.2022.


Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović najavio je da će biti razmatrano pooštreno sankcionisanje u slučaju ako se internet nasilje vrši prema mlađim licima ili ako je zbog internet nasilja nastupila smrtna ili druga teža posljedica.

Kako je podsjetio, Krivični zakonik Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017, 104/2018 - odluka US, 15/2021 i 89/2021), koje je izradilo Ministarstvo pravde Republike Srpske, a predložila Vlada Republike Srpske, u vrijeme usvajanja, prema ocjenama stručne javnosti u regionu, ocijenjen je izvanrednim. Ipak, kako dodaje, realnosti su nametnule potrebu definisanja novih krivičnih djela, ali i strože sankcionisanje već propisanih.

Ministar Kasipović podsjeća da se razvoj digitalnih tehnologija može smatrati jednim od najvećih dostignuća da

nas, i njegovim korištenjem, kako je naveo, olakšana je i intenzivirana komunikacija među ljudima, a kreativno i kritičko korišćenje informacija pomoglo je u rješavanju mnogih problema.

"I pored napretka u razvoju društvenih mreža, sve češće smo svjedoci nasilja koje se dešava u njihovom korištenju. Sve češće društvene mreže se koriste sa namjerom da se osoba na koju je nasilje usmjereno povrijedi, ponizi ili uznemiri, nerijetko se podstiče i grupna mržnja, uznemiravanje, praćenje, urušavanje privatnosti, vrijeđanje na bilo kojoj osnovi, kao i širenje neprimjerenih i uvrjedljivih komentara ili snimaka na račun druge osobe", ističe ministar Kasipović.

On podsjeća i na posljednja dešavanja kada je mladi čovjek zbog ismijavanja na društvenim mrežama i nemogućnosti da se izbori sa pritiscima i negativnim komentarima sebi oduzeo život.

"Sagledavajući teške posljedice koje nasilje na društvenim mrežama može imati kao i iskazani interes i osudu javnosti, Ministarstvo pravde, kao obrađivač Krivičnog zakonika ima obavezu da norme koje se odnose na neovlašćeno fotografisanje i snimanje procijeni i predloži izmjenu zakonodavstva kako bi se slične situacije onemogućile, a izvršioci kaznili", naveo je ministar Kasipović.

Kako je dodao, razmatraće se i pooštreno sankcionisanje kod ovih krivičnih djela posebno u slučaju ako se internet nasilje vrši prema mlađim licima ili ako je zbog internet nasilja nastupila smrtna ili druga teža posljedica.

U tom smislu ministar pravde će, navodi, informisati Vladu Republike Srpske o zakonskim rješenjima koja se primjenjuju u pravosuđu Republike Srpske kao i rješenjima koja mogu unaprijediti sistem.

"U rješenjima na kojima radimo i koja će biti predložena Vladi Republike Srpske, Ministarstvo će se rukovoditi prije svega zaštitom prava naroda i građana Republike Srpske. Predlaganjem Krivičnog zakonika Republike Srpske stvaraju se mogućnosti za funkcionisanje pravne države. Radi naprijed navedenog, ovo Ministarstvo će predložiti izmjene ne samo Krivičnog zakonika nego i niza drugih zakona koje su neophodne za potpunu primjenu", najavljuje ministar Kasipović.

Kako podsjeća, uvođenje krivičnih djela protiv časti i ugleda, odnosno krivičnog djela klevete i uvrede, razmatrano je i prilikom izrade Krivičnog zakonika Republike Srpske 2017. godine, s obzirom da, kako tvrdi, takva krivična djela imaju sve zemlje u okruženju pa i zemlje članice Evropske unije.

"Ministarstvo pravde, kao obrađivač je uvažavajući sve razloge koji su tada izneseni bilo stava da je preuranjeno za propisivanje tih djela, ali je ostavljen prostor da se ta krivična djela, s obzrirom na vrijednosti koje se štite propišu u narednom periodu", ocijenio je ministar Kasipović.

U svakom slučaju, kako je dodao, Ministarstvo pravde ostaje otvoreno za saradnju i poboljšanje krivično pravnih normi sa svim subjektima koji mogu dati doprinos za poboljšanje, a naročito sa profesionalnom zajednicom kako je to bilo i do sada i udruženjima novinara, a na temelju rješenja u uporednim zakonodavstvima, apsolutno poštujući Dejtonsko uređenje BiH i Ustav Republike Srpske.

Ministarstvo pravde je, dodaje Kasipović, i do sada vršilo analizu u primjeni krivičnog zakonodavstvo i u tom smislu predlagalo izmjene kao što su bile uvođenje kazne doživotnog zatvora.

"Ministarstvo pravde razumije da predložena zakonska rješenja neće izazvati opšte zadovoljstvo svih u Republici Srpskoj, ali to, istovremeno znači i da ta rješenja imaju priliku biti dobra za sve narode i građane Republike Srpske. Prijedlozi ovih zakona, u svakom slučaju će biti dostupni za stručnu raspravu svim zainteresovanim licima, kao i naučnim i stručnim institucijama u cilju što boljeg obezbjeđenja vladavine prava u Republici Srpskoj", poručio je ministar Kasipović.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 1.11.2022.

Naslov: Redakcija