Zastava Srbije

VLADA RS: Donijeta Odluka o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta

04.11.2022.


Vlada Republike Srpske usvojila je na 193. sjednici, Odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta, kojom se propisuje najviša maloprodajna cijena peleta od drveta na 480 KM + PDV po toni u svim pakovanjima, u trgovini na malo na teritoriji Republike Srpske.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”, a prestaje da važi 31. marta 2023. godine.

Na sjednici, Vlada je donijela i Odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 30.000 KM Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci za izradu studije pod nazivom “Istraživanje klimatskih rizika i hazarda u Republici Srpskoj na bazi klimatskih promjena”. Sredstva će obezbijediti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Klimatske promjene imaju sve veći uticaj na brojne sektore u Republici Srpskoj, a najviše su ugroženi poljoprivreda i vodoprivreda. Iz tog razloga, a s obzirom na to da PMF ima dugogodišnje iskustvo u sprovođenju projekata u oblasti klimatskih promjena i životne sredine, potrebno je da se izvrši naučno istraživanje i uradi studija o procjeni klimatskih hazarda i rizika u Republici Srpskoj na bazi klimatskih modela.

U sklopu ovih aktivnosti, neophodno je izraditi oko 400 klimatskih mapa, te izvršiti stratešku procjenu uticaja na bazi njihove analize.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 3.11.2022.

Naslov: Redakcija