Zastava Srbije

PORESKA UPRAVA RS: Tužilaštvima dostavljeno 23 izvještaja protiv obveznika

04.11.2021.


Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Republike Srpske su u prva tri kvartala ove godine nadležnim tužilaštvima u RS dostavili 23 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet RS u iznosu od oko 6,9 miliona maraka, saopšteno je iz Poreske uprave RS

Kako se navodi, u tom periodu, inspektori su izvještaje podnosili zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe ovlaštenja u privredi, te nepravilnog izdvajanja sredstava i povrede obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

"Od ukupnog broja podnesenih izvještaja, četiri izvještaja su podnesena Republičkom javnom tužilaštvu - Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije i najtežih oblika privrednog kriminaliteta, 11 izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, po dva izvještaja okružnim javnim tužilaštvima u Prijedoru, Doboju i Bijeljinu, te po jedan izvještaj okružnim javnim tužilaštvima u Istočnom Sarajevu i Trebinju", navodi se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, u posmatranom periodu, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima, njih 19, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da poreski obveznici utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 6.145.332 KM štete za budžet RS. Pored toga, nadležnim tužilaštvima podnesena su i dva izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, čime je budžet RS oštećen za 122.069 maraka.

Takođe, inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove podnijeli su i po jedan izvještaj nadležnim tužilaštvima zbog sumnje u postojanje krivičnih djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica i zloupotreba ovlaštenja u privredi, čime je budžet RS oštećen za 235.510 KM, odnosno 372.340 maraka, navode iz Poreske uprave.

"Ovi podaci pokazuju da je i u ovoj godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, s ciljem razotkrivanja krivičnih djela. Naglašavamo da ćemo i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza", rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Inače, kako se navodi, službenici Odjeljenja za istrage i obavještajne su u prvih devet mjeseci ove godine, pored podnesena 23 izvještaja nadležnim tužilaštvima, radili i brojne druge poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, pa su tako između ostalog radili i na rasvjetljavanju poreskih prekršaja, te su u posmatranom periodu vršili posebne poreske kontrole i izdali pet prekršajnih naloga zbog nepoštovanja poreskog zakonodavstva, tj. Zakona o fiskalnim kasama i Uredbe Vlade o poslovanju sa gotovim novcem, pri čemu su izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu od 26.500 KM.

"Takođe, u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti, Odjeljenje za istrage i obavještajne poslove je radilo i na predmetima u kojima je ostvarena međunarodna saradnja, odnosno razmjena informacija sa organima iz Republike Srbije, Republike Slovenije, Kraljevine Španije, Republike Poljske, Hrvatske, Republike Italije, Austrije i Kipra", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 31.10.2021.

Naslov: Redakcija