Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

UPITNIK EU BIĆE DOSTAVLJEN BOSNI I HERCEGOVINI 9. DECEMBRA 2016. GODINE


 

  • UPITNIK EU BIĆE DOSTAVLJEN BOSNI I HERCEGOVINI 9. DECEMBRA 2016. GODINE

Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović potvrdio je da će evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han 9. decembra 2016. godine dostaviti upitnik Bosni i Hercegovini.

- Za sada očekujemo nekih 3.500 pitanja - rekao je Dilberović na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, koja je razmatrala Informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu.

Po njegovim riječima, Direkcija za evropske integracije je, u skladu s iskustvima zemalja u regionu i onim što očekuje od upitnika, pripremila oko 2.500 pitanja koja se mogu pojaviti kao pitanja BiH.

Dilberović je naveo da je dosadašnji stepen realizacije mjera iz Reformske agende ocijenjen zadovoljavajućim na sastanku održanom 9. septembra između predstavnika bh. vlasti s jedne strane te Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija s druge.

- Na nivou Vijeća ministara BiH ispunjenost je 53 posto predviđenih mjera, na nivou Federacije BiH stepen implementacije je 30 posto, a na nivou Republike Srpske 54 posto - podaci su koje je iznio direktor Direkcije za evropske integracije.

Podsjetio je da je usvojena odluka o sistemu kooridinacije procesa evropskih integracija i trenutno je u toku proces pripreme i imenovanja tijela koja će sudjelovati u realizaciji onoga što slijedi, prvenstveno u pripremi upitnika.

- Prema informacijama koje imamo iz Brisela, mogli bismo dobiti nekih šest mjeseci za odgovor na upitnik koji ćemo dobiti u decembru - rekao je Dilberović.

Dodao je da, prema iskustvima zemalja u regionu, nije siguran da je to kraj.

- Jer nakon što se analizira upitnik, odnosno nakon što se analiziraju odgovori koje će pripremiti BiH, iskustva kažu da slijedi još nekih par stotina dodatnih pitanja, takozvanih pitanja za pojašnjenje. To je barem bio slučaj sa Srbijom i Crnom Gorom - naveo je Dilberović.

Pojasnio je da neka iskustva govore da se, u dobroj mjeri, dosta stvari izgubi u prijevodima.

- Ono što je nama potrebno jesu vrlo kvalitetni prevodi koje će morati raditi sve institucije, jer na nekim probama sa zakonima koje smo slali Evropskoj uniji vidjeli smo da nekih 70 posto pitanja koja su nam dostavljenja su pitanja zbog nerazumijevanja prevoda, a ne zbog toga što je nešto dobro ili loše riješeno u tom zakonskom tekstu - rekao je Dilberović, dodajući da će i to biti jedan element kojim će se posebno morati pozabaviti.

Pojasnio je da je šest mjeseci period koji BiH može očekivati za davanje odgovora na upitnik, nakon toga bi trebalo da dođu dodatna pitanja, a nakon dodatnih pitanja ide izvještaj Vijeću o spremnosti BiH za kandidatski status i buduće punopravno članstvo i odluka Vijeća o davanju kandidatskog statusa.

Dilberović je članove Zajedničke komisije za evropske integracije informirao da je u toku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Ocijenio je da implementacija SSP-a, odnosno "ispunjavanje naših međunarodnih obaveza, za sada teče kako treba".

Članovi komisije su nakon obavljene rasprave prihvatili Informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu. Uz prijedlog da domovi PSBiH prihvate ovu informaciju, Zajednička komisija im predlaže da usvoje zaključak u kome se od Vijeća ministara BiH i Direkcije za evropske integracije traži da naredne informacije o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu moraju sadržavati prikaz neizvršenih aktivnosti, s naglaskom na razloge neizvršavanja.

Zajednička komisija prihvatila je i Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2015. godinu, koji se odnosi na obaveze institucija BiH.

U vezi s ovim izvještajem, komisija je usvojila zaključak koji će biti upućen domovima, a u kome se od Vijeća ministara BiH i Direkcije za evropske integracije traži da aktuelizuju informacije iz ovog izvještaja i da se prema nadležnim institucijama BiH uputi urgencija da što hitnije implementiraju obaveze navedene u Izvještaju, s obzirom na to da većina obaveza nije realizirana ili je u toku realizacija, a za većinu aktivnosti je prošao rok za realizaciju.

Prihvaćen je i Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2015. godinu, koji se odnosi na obaveze institucija entiteta, Brčko Distrikta BiH i kantona.

Prihvatajući ovaj izvještaj, Zajednička komisija usvojila je zaključak koji će biti upućen parlamentarnim domovima, a u kome se Vijeće ministara BiH poziva da prema nadležnim institucijama u BiH uputi urgenciju da se što hitnije implementiraju obaveze navedene u Izvještaju, s obzirom na to da većina obaveza nije realizovana ili je u toku realizacija, a za većinu aktivnosti je prošao rok za realizaciju.

Zajednička komisija prihvatila je i Izvještaj o napretku u provođenju Akcionog plana za realizaciju Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH.

Usvojila je i domovima PSBiH uputila zaključak u kome se sugeriše Vijeću ministara BiH i Direkciji za evropske integracije da se sljedeće izvještavanje o napretku u provođenju Akcionog plana za realizaciju Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH obavezno metodološki unaprijedi na način preglednijeg praćenja realizacije Reformske agende.

Istovremeno, Zajednička komisija sugeriše domovima da od Vijeća ministara BiH zatraže da što hitnije, a najkasnije do kraja godine, dostavi informaciju o razlozima za neprovođenje pojedinih tačaka Akcionog plana za realizaciju Reformske agende.

Izvor: Vebsajt Vijesti, 03.11.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772