Zastava Srbije

USTAVNI SUD BIH: Poništen Zakon o tehničkim propisima RS

04.10.2023.


Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske. Utvrdio je da ovaj zakon koji je na snazi od 2013. nije u saglasnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio je Šefik Džaferović, tadašnji član Predsjedništva BiH, u januaru 2021. godine.

Džaferović je, u apelaciji, između ostalog, naveo da se odredbama entitetskog zakona ignorišu propisi i standardi na nivou Bosne i Hercegovine, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana tako što se daje prednost pravnim osobama registrovanim na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je osporio i pojedine članove Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 29.09.2023.

Naslov: Redakcija