Zastava Srbije

VEĆINA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA KREIRALA AKCIONE PLANOVE ZA UNAPREĐENJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI

04.10.2022.


Kako unaprijediti i u potpunosti implementirati Akcione planove za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu BiH, bila je tema u fokusu posjete predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Sudske administracije Švedske i eksperata iz Švedske, Općinskom i Kantonalnom sudu u Travniku, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona te Vrhovnom sudu Federacije BiH i Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Pravosudne institucije u prethodnom periodu kreirale su Akcione planove u skladu sa Strategijom za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu BiH koju je VSTV BiH usvojilo u oktobru 2020. godine, u nastojanju da dodatno unaprijedi rodnu ravnopravnost u pravosuđu BiH, kao jedan od preduslova za iskorjenjivanje rodno zasnovanog nasilja.

Švedski eksperti su tokom interaktivnih radionica, organizovanih u okviru posjeta, podijelili iskustva implementacije ovakvih planova u sudovima u Švedskoj, a bila je ovo i prilika za detektovanje oblasti koje je moguće dodatno unaprijediti.

Akcionim planovima predviđena je realizacija brojnih aktivnosti u svakoj od pravosudnih institucija s ciljem uspostavljanja sistema koji će osigurati ravnopravan položaj oba spola, kao i osigurati jednak pristup pravdi bez obzira na spol/rod svakog građanina/ke.

Unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosudnim institucijama dio je aktivnosti Projekta unapređenja učinkovitosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u BiH, koji VSTV BiH realizuje uz podršku Vlade Švedske i u saradnji sa Sudskom administracijom Švedske i švedskim ekspertima iz ove oblasti.


IZVOR: Vebsajt Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, 30.09.2022

Naslov: Redakcija