Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O INSPEKCIJAMA RS: Uvodi se sistem prikrivenih inspektora i prikrivene kupovine da bi se efikasnije i lakše pronašli oni koji rade u sivoj zonu i prikupili dokazi o nepravilnostima

04.10.2019.


Inspektori će, u skladu sa novim zakonom o inspekcijama, delovati preventivno prema malim privrednicima koji se registruju prvi put u Srpskoj s ciljem da oni uđu u sistem, izjavila je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Neće im pisati novčane kazne po različitim osnovama i dužni su ih upozoriti, naučiti i pripremiti za sistem. Dakle, želimo te ljude animirati da izađu iz sive zone i da uđu u sistem, da budu njegov zvanični deo, a ne da rade po kućama. Želimo da privređuju, da rade sa nama i da im budemo podrška, a ne neprijatelj – rekla je Rešićeva govoreći o Nacrtu zakona o inspekcijama Republike Srpske koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini.

Ona je navela da će tim privrednicima biti pružena podrška putem različitih programa i subvencija, podsetivši da su ranije ankete pokazale da je onima koji se bave ili počinju određeni biznis potrebna prva godina da "stanu na noge".

Rešićeva je rekla da inspekcije, prema novom zakonu kojim se stvaraju uslovi za efikasan sistem otkrivanja nepravilnosti, neće opraštati slučajeve neprijavljivanja ili ugrožavanja bezbednosti radnika, jer su to krivična dela.

Ona je dodala da se novim zakonom uvodi i sistem prikrivenih inspektora i prikrivene kupovine da bi se efikasnije i lakše pronašli oni koji rade u sivoj zonu i prikupili dokazi o nepravilnostima.

Rešićeva je navela da će novim zakonom biti uspostavljena koordinacija opštinskih i republičkih inspektora, čime će biti izbegnute duple kontrole.

Ona je rekla da će se, između ostalog, ubuduće morati voditi računa i o kadrovskoj strukturi, te da novi zakon obezbeđuje bolji nadzor i kontrolu rada inspektora.

Rešićeva je dodala da će biti sprovedena javna rasprava o nacrtu ovog zakona u celoj Republici Srpskoj da bi se dobio što bolji predlog ovog akta.

Optimalno je da zakon stupi na snagu početkom naredne godine – rekla je Rešićeva.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, 02.10.2019.

Naslov: Redakcija