Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH TRAŽI USVAJANJE SETA FINANSIJSKIH ZAKONA

04.10.2019.


Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine insistira na hitnom donošenju seta zakona iz oblasti javnih finansija, koji će imati reformski karakter i koji će zaista rezultirati traženim reformama u smislu značajnog rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta. Iz UP FBiH od Vlade FBiH traže da hitno provedu zaključak Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 10. aprila ove godine i u skupštinsku proceduru dostave izmjene i dopune ključnih reformskih zakona.

"Iz UP FBiH insistiramo na drastičnom smanjenju stopa doprinosa i očekujemo da se usvoji takav Zakon o doprinosima FBiH koji neće biti puka kozmetika postojećeg stanja, nego suštinska reforma oblasti za koju smo se svi složili da je u ovome trenutku preopterećena. Svjesni smo da u donošenju odluka Vlada FBiH mora voditi računa o stabilnosti budžetskih prihoda i vanbudžetskih fondova. I upravo zbog toga smo i predložili da se Vlada FBiH kroz izmjene i dopune zakona obaveže da će u skladu sa općim razvojem i rastom budžetskih prihoda kontinuirano raditi na smanjenju stopa doprinosa sve dok oni ne dođu na nivo od 26,5 posto, što je stopa koju poslodavci u FBiH smatraju pravom reformskom i razvojnom stopom", ističu iz UPFBiH.

Također, potrebno je značajno podići neoporezivi dio plaće, uvesti poresku olakšicu za reinvestiranje, ukinuti i smanjiti parafiskalne namete, prestati sa haračem fondova zdravstvenog osiguranja prema poslodavcima kada govorimo o troškovima plaćanja bolovanja, značajno povećati minimalnu plaću i preduzeti čitav niz drugih mjera koje će poboljšati poslovni ambijent. Dok se u svim zemljama regiona te zemljama EU, kontinuirano radi na smanjenju javnog zahvatanja iz realnog sektora i džepova građana, kod nas se samo uvode novi i povećavaju postojeći nameti.

Također, iz UP FBiH napominju da je u posljednje tri godine u FBiH zabilježen rast budžetskih prihoda od 1,3 milijarde KM, no niti jedna KM od sredstava ostvarenih rastom nije vraćena privredi. Značajan trend rasta naplate javnih prihoda, nastavlja se i u ovoj godini. Znači, stvoreni su uslovi za značajno rasterećenje privrede te istovremeno očuvanje stabilnosti budžeta i vanbudžetskih fondova.

"Kozmetičke promjene koje priprema Vlada FBiH su zamazivanje očiju poslodavcima i radnicima i u biti ponovo idu u korist javnog sektora. Gospodo, ukoliko odmah ne reagirate u skladu sa prijedlozima UPFBiH, uskoro nećete ni morati ništa raditi, jer ćete ostati i bez ekonomije i bez stanovništva", naglašavaju iz UPFBiH.

Zbog toga, iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju Vladu i Parlament FBiH na odgovorno ponašanje, da prestanu pričati o reformama koje to nisu i da konačno počnu djelovati. Pri tome teret reformi mora biti ravnomjerno raspoređen, kako bi rezultate i dobre strane reforme osjetili svi, od budžeta, vanbudžetskih fondova, poslodavaca, radnika i u konačnici građana, koje upravo pravna i finansijska nestabilnost tjeraju da napuste Bosnu i Hercegovinu. UPFBiH je spremno da preuzme svoj dio tereta.


IZVOR: Vebsajt Patria, 18.09.2019.

Naslov: Redakcija