Zastava Srbije

U SARAJEVU ODRŽAN OKRUGLI STO O TEMI "IZRADA NACRTA STRATEŠKOG PLANA RURALNOG RAZVOJA BIH"

04.08.2017.


Da bi BiH mogla da povuče sredstva iz IPA dva namijenjena poljoprivredi u iznosu od oko 200 miliona KM, potrebno je da u parlamentu BiH do kraja oktobra bude usvojen strateški plan ruralnog razvoja 2018-2021. godine, izjavio je pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.

Prije održavanja okruglog stola o temi "Izrada nacrta strateškog plana ruralnog razvoja BiH", Nešković je pojasnio da povlačenje tih, a i sredstava iz drugih fondova, zavisi i od programa, odnosno projekata kojima će BiH aplicirati.

"Koliko ćemo imati sposobnosti da programiramo sve ovo što smo pripremili i planirali, toliko ćemo imati prilike da povučemo sredstva, pogotovo Evropske komisije, odnosno donatora", rekao je Nešković novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ovaj dokument je neophodan poljoprivredi i ruralnim područjima u BiH, jer daje mogućnost da se na jedan planiran i sveobuhvatan način uključe sve aktuelne politike za poljoprivredu i razvoj ruralnih područja koje su donesene na svim nivoima vlasti u BiH.

Nešković je istakao da su u ovaj dokument uključene i mogućnosti da se napravi podruška bezbjednosti hrane u BiH, odnosno njene proizvodnje, ali i sistemima koji podržavaju veterinarstvo i fitosanitarne komponente.

Prema njegovim riječima, u ovaj dokument su uključena i sredstva koja trenutno daju entiteti, odnosno nadležne institucije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

"Dokument je postavljen za period 2018-2021. godine i usklađen je sa politikama EU, odnosno njihovim programskim periodom koji završava 2020. godine, s tim što mi možemo određena sredstva i aktivnosti završiti i godinu kasnije", dodao je Nešković.

On je naglasio da je ovaj dokument rađen u saradnji sa svim nadležnim institucijama u BiH, odnosno uzeti su početni dokumenti poljoprivrednih strategija Republike Srpske i FBiH, te Brčko distrikta i na osnovu njih je urađen jedan zajednički, koji u sebi sadrži sve ono što su ciljevi, prioriteti, planovi entiteta i Brčko distrikta.

Prema riječima Neškovića, do sada su održane tri javne rasprave - u Banjaluci, Sarajevu i u Brčkom, a danas je organizovana završna rasprava da bi se poboljšao ovaj dokument prije upućivanja u parlamentarnu proceduru.

Sljedeći korak je dostavljanje dokumenta nadležnim institucijama na mišljenje i komentare u Republici Srpskoj i FBiH, a nakon toga ide prema Savjetu ministara, te na usvajanje u Parlamentarnu skupštinu BiH, dodao je Nešković.


Izvor: RTRS, 03.08.2017.

Naslov: Naslov: Redakcija