Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ODOBREN KREDIT IBRD-a ZA MODERNIZACIJU SAOBRAĆAJNICA U FBIH


  • ODOBREN KREDIT IBRD-a ZA MODERNIZACIJU SAOBRAĆAJNICA U FBIH

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je kredit IBRD-a od 58 miliona eura za Projekt modernizacije putnog sektora Federacije BiH. Bit će sanirano 178 km magistralnih puteva, uključujući tri tunela i devet mostova.

Osim toga, izgradnjom novog pravca između Neuma i Stoca trebao bi se podstaći rast u južnim dijelovima Bosne i Hercegovine, kroz unaprijeđen pristup jadranskoj obali, čime će se jačati razvoj turizma i otvarati radna mjesta.

Pored infrastrukturnih radova, navedenim projektom će se podržati Javno preduzeće Ceste Federacije BiH u njegovim nastojanjima da unaprijedi finansijsku održivost ovih i budućih ulaganja.

Projekt, koji će sufinansirati Evropska investicijska banka i Svjetska banka, je prva operacija Svjetske banke u saobraćajnom sektoru u Bosni i Hercegovini od 2007. godine, što odražava obnovljeni fokus na povezanost i jačanje ključne privredne infrastrukture kako zemlja napreduje ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Šefica ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Tatiana Proskuryakova izjavila je da je nedavnom Sistematskom dijagnostikom zemlje utvrđeno da su ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu presudna za rast i inkluziju Bosne i Hercegovine.

“Kvalitetna, sigurna i efikasna cestovna mreža bi izvoznicima iz zemlje omogućila veći pristup tržištima, te poticala veću mobilnost radne snage i lakši pristup robama, uslugama, ali i zapošljavanju i poslovnim prilikama”, kazala je Proskuryakova.

Izvor: Vebsajt BHRT, 03.08.2016.