Zastava Srbije

BIH BI USKORO MOGLA DOBITI DOMAĆU REFERENTNU STOPU PROSJEČNOG TROŠKA FINANSIRANJA

04.07.2023.


Bosna i Hercegovina (BiH) mogla bi uskoro da dobije domaću referentnu stopu prosječnog troška finansiranja banaka u BiH.

Naime, sastanak Koordinacije bankarske supervizije održan je u Sarajevu i podržano je usvajanje Metodologije za izračun referentne stope prosječnog troška finansiranja banaka u BiH (RSTF), a na incijativu dvije entitetske agencije za bankarstvo.

Eventualno usklađivanje aktivnih kamatnih stopa u BiH sa troškovima finansiranja na ino tržištima, koji su u konstantnom rastu od sredine prošle godine uslijed snažnog rasta referentnih kamatnih stopa vodećih centralnih banaka, u trenutnim okolnostima moglo bi dovesti do poremećaja na domaćem bankarskom tržištu.

Cilj Metodologije je utvrđivanje referentne vrijednosti prosječnog troška finansiranja banaka koje posluju u BiH i da se domaćim bankama ponudi izbor korištenja ovih stopa, kao referentnih vrijednosti u ugovorima o kreditima sa promjenjivom kamatnom stopom.

Korištenjem ovih stopa u slučaju kada se finansiranje vrši pretežno iz domaćih izvora, banke bi bile u mogućnosti bolje upravljati kamatno induciranim kreditnim rizikom, te bi se ublažili rizici po cjelokupnu finansijsku stabilnost, poboljšali uslovi funkcionisanja unutrašnjeg tržišta, te osigurao viši nivo zaštite korisnika finansijskih usluga i investitora.

Nije primarna alternativa za aneksiranje postojećih euribor kredita, dodaje, nego referentna stopa za sve buduće kredite sa varijablnom stopom, mogućnost izbora.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 01.07.2023.

Naslov: Redakcija