Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRAVU NA MEDICINSKA SREDSTVA: Primjena Pravilnika počela 1. jula 2019. godine. Rok za dobijanje elektromotornih kolica skraćen sa 10 na 5 godina, za dobijanje podpazušnih i podlaktnih štaka skraćen sa 8 na 5 godina

04.07.2019.


Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o pravu na medicinska sredstva ("Sl. glasnik RS", br. 46/2019), koji se primjenjuje od 1. jula 2019. godine, podrazumjeva pojednostavljenje procedura i skraćenje rokova za dobijanje mnogih pomagala.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da će, tako, rok za dobijanje elektromotornih kolica za osiguranike koji imaju medicinske indikacije biti skraćen sa 10 na 5 godina.

Rok za dobijanje podpazušnih i podlaktnih štaka skraćen je sa 8 na 5 godina. Takođe, za razliku od ranije, kada je za dobijanje invalidskih kolica za sobnu i vanjsku upotrebu bila definisana gornja starosna granica do 65 godina, Fond je ovim izmenama ukinuo starosnu granicu kao uslov za dobijanje kolica. Tako, pravo na ova kolica imaju osiguranici od 18 godine života u skladu sa medicinskim indikacijama, dakle, bez obzira na godine života – ističu u FZO.

Prošireno je i pravo za dobijanje slušnih aparata o trošku Fonda, pa će sada svi osiguranici do 65 godina starosti i koji imaju medicinske indikacije moći dobiti ovo sredstvo, za razliku od ranije kada su pravo na slušni aparat imali samo radno sposobni osiguranici.

Za neka medicinska sredstva, poput pelena za decu i odrasle, omogućeno je da se mogu podizati u tromesečnim količinama, za razliku od ranije kada su osiguranici svaki mesec morali odlaziti u apoteku da bi "podigli" pelene. Od 1. jula počinjemo da finansiramo inhalator, koji je isključivo namenjen obolelim od cistične fibroze, što do sada nije bio slučaj. Ovaj inhalator omogućava 100 odsto iskoristivost leka, za razliku od ranijih aparata, što će omogućiti njegovu maksimalnu efikasnost i u značajnoj meri poboljšati kvalitet života obolelih – naglašavaju u FZO.

Novina je i to da će Fond početi da finansira i iglice koji lekari propišu za decu koja koriste hormon rasta, dok su do sada ove iglice finansirane samo za obolele od dijabetesa, koji su korisnici insulina.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Maja Bašić, 01.07.2019.

Naslov: Redakcija