Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU I PRAVIMA ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI: Predviđeno razdvajanje ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, a s ciljem dobijanja preciznih podataka o ponudi radne snage na tržištu rada

04.07.2019.


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su razmotrili su razmotrili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Obrazlažući ovo zakonsko riješenje ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović u uvodnoj riječi je rekao da je cilj ovog zakonskog akta dobijanje preciznih podataka o ponudi radne snage na tržištu rada u Republici Srpskoj.

"Osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 i 102/2012) jeste dobijanje preciznih podataka o ponudi radne snage na tržištu rada Republike Srpske, budući da su se od stupanja na snagu važećeg zakona desile značajne izmjene u obimu i strukturi nezaposlenih lica. Strategija zapošljavanja Republike Srpske, kao jedan od operativnih ciljeva, definiše neophodnost postojanja preciznih podataka o ponudi radne snage", rekao je Milunović.

On je naglasio da je neophodno razdvajanje ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, a s ciljem dobijanja preciznih podataka o ponudi radne snage na tržištu rada.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 03.07.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija