Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O SUZBIJANJU KORUPCIJE, ORGANIZOVANOG I NAJTEŽIH OBLIKA PRIVREDNOG KRIMINALA: Zakon je na snazi od 1. jula 2016. godine. Predviđeno je formiranje Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu, a do početka njegovog rada privremeno su obustavljena suđenja koja su pokrenuta na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva RS


 

  • ZAKON O SUZBIJANJU KORUPCIJE, ORGANIZOVANOG I NAJTEŽIH OBLIKA PRIVREDNOG KRIMINALA: Zakon je na snazi od 1. jula 2016. godine. Predviđeno je formiranje Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu, a do početka njegovog rada privremeno su obustavljena suđenja koja su pokrenuta na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva RS

Šef Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu, koje će naslijediti ukinuto Specijalno tužilaštvo RS, trebalo bi da bude izabran do 8. jula 2016. godine čime će biti omogućen i nastavak suđenja započetih na osnovu optužnica koje su podigli specijalni tužioci.

Šest tužilaca koji će raditi u tom odjeljenju svoj prvi radni dan čekaće do septembra.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH su istakli da je konkurs za šefa Posebnog odjeljenja, koji će biti i zamjenik glavnog republičkog tužioca, i šest tužilaca tog odjeljenja zatvoren 14. juna 2016. godine.

- Konkursna procedura za izbor zamjenika trebalo bi da bude završena do naredne sjednice VSTS-a zakazane za 7. i 8 jul. Procedura za izbor tužilaca u Posebno odjeljenje trebalo bi da bude završena do septembarske sjednice VSTS-a - rekli su u VSTS-u BiH.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu trebalo je da počne sa radom 1. jula 2016. godine. Istog dana ugašeno je Specijalno tužilaštvo, koje je bilo zaduženo za istrage najtežih krivičnih djela. Do promjena dolazi nakon što je stupio na snagu nedavno usvojeni Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala ("Sl. glasnik RS", br. 39/2016 - dalje: Zakon). S obzirom na to da Posebno odjeljenje još nije formirano, privremeno su obustavljena suđenja koja su pokrenuta na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva RS.

U VSTS-u probijanje roka za formiranje Posebnog odjeljenja pravdaju činjenicom da je Zakon objavljen tek 18. maja.

- Taj Zakon je propisao da Posebno odjeljenje počne s radom 1. jula. Iako je VSTS 25. i 26. maja donio odluku o proširenju sistematizacije u Republičkom tužilaštvu i raspisao konkurs, zbog propisane procedure nije bilo moguće ispoštovati rok za početak rada Posebnog odjeljenja i izbor tužilaca. VSTS je uložio napore da procedura za imenovanje posebnog zamjenika bude obavljena u što kraćem roku kako ne bi došlo do štetnih posljedica - rekli su u VSTS-u.

U Republičkom tužilaštvu su naveli da će imenovanjem zamjenika glavnog republičkog tužioca biti stvoreni uslovi da Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva preuzme zastupanje optužnica Specijalnog tužilaštva.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala biće nadležno za vođenje predmeta u slučajevima 35 najtežih krivičnih djela koja neće moći istraživati druga tužilaštva.

Planirano je da u okviru odjeljenja bude osnovana jedinica za istrage i bezbjednost koju će činiti načelnik i tužilački istražioci. Istražioci će biti preuzeti iz MUP-a RS ili drugih bezbjednosnih agencija u BiH.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Nebojša Tomašević, 02.07.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772